Going to induce today

Couldn’t sleep last night. Going to induce labour today at PPUM. First time mum. Any mummies induce before? What was your experience? How long did it take?

14 Balas

Sorry if I replying you in Malay. Rasa x syok nk bercerita dlm English. Xreti ngehe.. Saya ada pengalaman. You akan dimasukkan ubat drip berbentuk cecair melalui lengan. Ubat drip yg melalui urat lengan akan terasa sakit. Spt kebas sengal begitu. Idk how to describe tp yg pasti sakitlah! 😅 OK kemudian, selang beberapa min dia akan hilang dgn sendirinya. After being dripped, sakit contraction akan bermula selepas 5-8jam lebih kurang, tak ingat. Starting slowly like a normal period pain, dgn kekerapan yg constant every 10 mins. Kemudian gradually semakin kuat dan makin kerap sampai lah you berjaya bersalin. Different between normal contraction is, dia very constant. Masa nk bersalin after bukaan servix 8,9,10cm gitu, kadar kekerapannya about 1 min! Tika itu jgn lupa utk buat latihan pernafasan bg mengurangkan rasa sakit contraction. Pengalaman saya, contraction saya bermula jam 3 pagi dan selamat bersalin jam 1 tengahari. About 10 hours. Anyway don't think to much, relax and just go with the flow. You can do it. Fighting! 😉

induce belon bergantung pada badan masing2. ada yang cepat progress dan ada lambat. same goes to induce ubat. but if u kena induce drip 😂 ramai kata induce drip punya pain 2x dari normal contraction mine is induce drip. ada suspicious dengan heartbeat baby and bukaan dh 3 cm. kena tolak lr and kena pecahkan air ketuban. and doc check heartbeat, heartbeat baby ok 😅 doc ask me why they send me to lr 😅😅😅 and..their decision is, i kena ambil induce drip sebab air ketuban dah pecah huhuhu btw, induce drip punya progress memang cepat. i kena induce pukul 6.30pm.. bersalin 9.47 pm 😂

iam one of, dunt think too much...hahahaha. btw, good luck to u, based on my experience..its terrible 😂 but iam lucky bcause its take 4-5hrs to deliver after induced

Best of luck Sarah! If I'm not mistaken, there will be 3 rounds of induce (max) if there is no opening. Usually the first induce pun dh ada bukaan.

2 hari induce jalan bukak 4cm je, hari ketiga bersalin secara emergency czer sbb fetal distress n baby dh berak dalam perut 😌 Bersalin at 37w2d

both my sons mmg induce.. tapi drip induce.. yg 1st sakit 2 jam terus beranak, yg kedua sakit sejam stgh.. depends kot body mum.. be strong ok..

I gave birth after 2 pills of induce. The first round doesnt gave effect to me. The second round takes around 8hours for me

induce drip, masuk LR pkul 7 pg bersalin pkul 3 petang.. dh lebih hari pastu bukaan 2cm sja lps masuk wad

Saya kena induce..berserah kpd tuhan sahaja sakitnya..

Tak lama..pagi induce ..malam bersalin..