Anak umur 3thn suami suruh putuskan susu bdn dgn anak, sy da cuba bnyk cara. Anak menangis tk snggup

Cara nak pujuk anak mnum susu botol

8 Balas

Once plan nk putuskan susu jiwa kena kental sis.. Dah alang2 suami suruh putuskan lagi mudah kalau suami yg tidokan ank. Cara ni berkesan utk sy la. Awal2 tu mmg menangis. Lps 2 minggu inshaallah ok. Tp jgn la putuskan secara drastik.. Pujuk elok2.. Umur mcm ni dh fhm sngt.. Hari2 la bagitau.. Insyaallah cepat atau lmbat ank akan terima. Susu ni kena cuba byk kali.. Bukan sekali lpstu dah putus asa.. Nk bg fm ni depends pd sis.. Sy bg susu full cream.. Awal2 bukan terus terima.. Sebulan juga nk bg biasa..

1y ago

Suami sy tk menentu masa di rmh, sy yg sentiasa dgn anak. Dr awl lg suami suruh tp sy tk putuskan sbb masa itu anak tk ada mnum susu formula dan sy fikir anak masih baby blm umur 3thn sy tk bekerja. Maaf sis sy sendiri selesaikan masalah ini suami tk ada bantu sy😓

tips PERTAMA ibu yg kena ready. . 2)lepas tu kurangkan jadual penyusuan. cth selalu sehari 5x, kurangkan jd 3x, mcm tu la seterusnya. 3)tarik perhatian anak dgn aktiviti lain bila masuk waktu menyusu atau masa dia mintak nak susu. 4) selalu cakap dgn ank dia dah besar,dah kena stop susu apa semua 5)Telinga kebal dgn tangisan sbab tu umpan anak2 kecik utk uji emosi mak ayah bonus suami support. bukan semua ibu dapat support dari suami bab ni.

1y ago

Ini sy setuju, sy tk ada dpt support dr suami utk beri susu bdn pd anak malah dia jgk suruh sy putuskan susu bdn dgn anak sewaktu umur 3thn. Dia ckp dgn anak adik da besar tk blh mnum susu bdn itu shja. Dia tk ada nk pujuk anak malah dia biarkan shja

Susu badan dah xda keperluan untuk anak lepas 2tahun.. blh cuba mcm² tips utk putuskan susu bdn dgn anak tp mental fizikal ibu bapa kena kuat la.. kena selalu ckp kat anak yg dia dah besar, xblh susu bdn dah.. blh gantikan susu formula/susu kotak.. selamat berjaya sis

1y ago

Sy da lama cuba bg susu kotak full cream pd anak, wlpn anak tk pernah mnum susu formula. Sy akan ikut yg sis kongsi

susu bukan lagi keperluan baby awak memandangkan usia baby dh masok 3tahun. boleh byk kn nutrisi dlm pemakanan baby awak. dn boleh bagi baby minum susu kota fullcream

Anak sy dah 4tahun lebih, dah masuk preschool, but still menyusu, kmi xsanggup nak behentikan pulak, sbb dia still perlukan nutrition tu..

1y ago

Bagi anak sis susu fullcream.

hiris bawang putih, tenyeh air bawang kat puting setiap kali dia nak minum. inhaAllah lama² dia taknak sebab rasa lain. hihi

3 thn tu dah besar..lg payah nk bg botol.. baik puan bg susu kotak full cream..lagipun dia dah mkn kn

1y ago

Dia mkn tp kurang sis, ada masa dia nk mkn ada masa tk nk mkn nasi lngsung.

kene readykan diri utk ceraikan susu ni