Cara untuk elak trauma semasa bersalin

Cara-cara yang dapat membantu anda untuk tidak trauma bermula dengan ‘mind-set’ kita sebelum bersalin. Kebanyakan ibu akan mula bertanya untuk rujukan dari saudara/kawan rasa bersalin tu mcm mana. Kalau kena dgn kwn atau saudara kita yang trauma, secara tak langsung dah implan rasa takut dkt kita. Alhamdullilah saya bersalin normal,tanpa bius atau apa apa ubat tahan sakit. Saya set dalam mind set saya, ‘INI UNTUK ANAK SAYA’. Nurse banyak kali tanya kalau saya nak ubat tahan sakit tak,sy tetap kan dalam diri tak nak. Saya kuat. ‘I got this!’ ‘I can do this!’ ‘Yes i can!’ Ini yang saya banyak ulang dalam kepala selain berdoa kepada Allah untuk dipermudahkan. Dah masuk dewana bersalin, sy terpaksa tahan daripada meneran sebab doktor tak sampai lagi (walau suami sendiri doktor, dia ada tanya kalau nak dia shj yang sambut) Tapi saya tetap nak tunggu doktor saya dtg. Sakit memang sakit tp sy lebih fokus nak ‘get it over with’ dan bersalin cepat. BIG TIPS: Masa meneran tu, rasa mcm kita meneran semasa membuang air besar. Tak sakit mcm org cakap. 7/10 pain scale Jangan angkat BONTOT kalau tak nak terkoyak banyak. Masa bila koyak pun tak rasa. Push semasa sakit contraction. Jangan jerit nanti tenaga habis. Contraction tu yang sakit 10/10 tapi dia mcm period cramp, kejap ada kejap surut. Baby keluar je cuba letak atas dada sementara doktor jahit. Fokus kat baby,Ini yang kita bawa 9 bulan dalam perut. InShaAllah tak rasa apa doktor buat kat bawah tu. Selamat bersalin mommies. Harap membantu #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

tp anak sye diambil mse nurse tu nak jahit😌 tp mmg betul,mse baby ats dada tu,sye rse keadaan mse tu dlm suasana mute..sye cuma nampak ank sye je...dgn mata dia celik tengok muka saya..bila sye panggil nama dia yg sye bg mse umur dia 5 bulan dlm kandungan,makin bulat plk mata dia seakan tahu nama dia dipanggil🥺tp lepas baby diambil..nurse bru nk jahit..rasa nak nangis ya kena jahit😂😂😂bilik lain org menjerit2 sbb nk push..sye menjerit2 sbb kena jahit😂 nurse: awak dah habis sesi meneran..duk diam2 sye nk jahit ni..😂

2y ago

Allahu sis.. mungkin next time sis boleh request kata nak pgg baby dulu masa mereka jahit. Kebanyakan doktor semua kata bila baby atas badan ibu, ibu akan lebih tenang dan nanti darah lebih cepat berhenti. Bila jahit pun tak rasa sebab kita fokus kepada baby. ❤️

yess so true .. sya dri anak 1st smpai ke 4 x ada pakai ubat tahan sakit pon .. anak no 4 paling lama sya tahan contraction smpai 14jam .. misi pun tnya benda sama nak ubat tahan skit ke x .. sya ckp x pe leh tahan .. sbb sya fikir 1 je , sya blh buat .. x lama lagi setel 😂(x dak fikir bab akan merasa balik utk next pregnancy🤣) just fikir utk time tu je 🤭 lepas bersalin mmg rasa lega rasa happy gila dpt bertahan smpai tahap tu😊

2y ago

sama2 .. in shaa Allah mudahan dipermudahkan utk sis 🤲bykkan berdoa ..

sy pun x amik ubat tahan sakit..pethidine ke ape nma yg cucuk kt bontot 2..n lg 1,sedut gas..smua lali kn kita..n bila lali,kita jd xde tenaga nk meneran..hrp² bby no6 ni sy dpt bsalin nrmal jgk..kita xtau apa akn brlaku kan..hrp Allah prmudahkan insyaAllah..contraction buat kita sakit..time nk meneran 2 xde sgt pun rsa sakit..cuma perlukan tenaga utk kluar kn baby..bila contraction,time tu wktu yg tbaik utk kita teran..berak sembelit🤭

2y ago

Saya setuju sgt dgn statement sis. Betul tu, masa nak keluar tak sakit sangat mcm nak meneran sembelit cuma perlukan tenaga.itu sebab disarankan jgn menjerit nanti penat. Yang sakit tu contraction 👍👍

tp ada orang yg pain tolerance tak tinggi, terpaksa ambil painkiller. mcm sy 🥲. sy pernah d&c, dan doktor induce guna ubat masuk kt bawah, lepas berapa jam, sy mmg tak tahan sgt. bergegar palang katil menahan sakit tu. sbb lambat dpt masuk ot. dgn keadaan sy dah berpuasa lebih 12 jam. last2 amik painkiller, cucuk kat punggung. terus tertido 2 jam. sedar2 rasa contraction kuat sgt. x lama tu baru dpt masuk OT.

2y ago

Saya faham rasa sakit tu. Saya pun rasa mcm nak cabut palang katil tu. Tak apa yang penting sis dah cuba yang terbaik 👍

Ya anak pertama memang lorat dengar pengalaman orang. Memang akan seriau. Tapi bila dah anak pertama lahir pun seriau juga tapi lepas tu mesti akan terdetik untuk ada lagi anak. Apa pun kesakitan boleh ditanggung in sya Allah apa pun komunikasi dengan suami penting jika perlu rehat atau gap untuk jarak kan anak (bagi rehat juga pada mommy untuk sembuh dan elak rasa trauma yang terlampau)

2y ago

Betul tu. Apa apa kesakitan InshaAllah boleh kita lalui. Perancangan keluarga juga penting untuk masa depan family 👍

thanks puan utk tips! sy mmg takda pengalaman lg & ibu sy dulu Allah anugerahkan takda sakit contraction lgsg & kami semua bersalin czer so lainlah experience nya. sy pulak anak perempuan 1st dlm family. since sy rasa sy punya pain tolerance tinggi, mungkin sy akan mcm puan juga kot hehe. doakan sy ya nak berjuang tahun depan!🥰🫶🏻

2y ago

InShaAllah Puan. Saya doakan Puan dipermudahkan segala urusan. You can do this! 💪🏼

Thankyou mommy share ilmu 🥰 smoga manfaat pd kami smue ibu2 bakal bersalin 😍 sy sbb lama jugak menunggu nk baby, jd dlm fikiran sy x takut utk rasa sakit bersalin. Insha allah. Cuma sy risau klaw sy pergi masa bersalin kan baby. Sy risau sape bley jaga anak sy. Itu je sy byk terpikir 😭

2y ago

Amin insha allah. Tq mommy reminder 🥰❤️ insha allah sy akan cuba ubah pemikiran sy supaya x terlalu memikir kan negatif 🥰

sy Ank ke 6 baru mntak ubat tahan skit...puncanya sy da pecah ketuban 15 jam baru bersalin..tu Pon da induce kli.ke 3 drip..sy da xbole tahan sgt..nk kncing tapi xbole..nurse tlg sy kluarkan kencing baru rasa nk teran..tu Pon teran dlm keadaan mngantok...xigt apa tau2 bby da keluar..

2y ago

alhmdulillah sis..da selamat bersalin...doakan ank sy semoga ctev yg dialamai sembuh..blm rasa nikmat berpantang mcm org lain lg..ulang alik spital fisio Dan kuning..bby sy baru 10 hari

betul. saya pon baru bersalin anak no 2 tanpa koyak tanpa apa2 ubat painkiller. lg satu tips, masa contraction jgn duduk je. bergerak akan kurangkan sakit and pernafasan masa contraction dtg penting sangat masa kat LR sbb kita dh tak boleh gerak sangat sbb dh pasang ctg kat perut

2y ago

Betul tu. Kena rajin buat senaman mcm squat. Saya setuju 👍👍

terima kasih atas tipsnyaa. doakan saya dipermudahkan bersalin nanti.. nervous, sbb ni anak pertamaa. inshaAllah awai bulan 12 ni due .. fuhh..

2y ago

Saya doakan semua berjalan lancar untuk sis dan baby. Aamin.. jangan lupa buat senaman ringkas untuk mudahkan proses bersalin 👍