Cara untuk elak trauma semasa bersalin

Cara-cara yang dapat membantu anda untuk tidak trauma bermula dengan ‘mind-set’ kita sebelum bersalin. Kebanyakan ibu akan mula bertanya untuk rujukan dari saudara/kawan rasa bersalin tu mcm mana. Kalau kena dgn kwn atau saudara kita yang trauma, secara tak langsung dah implan rasa takut dkt kita. Alhamdullilah saya bersalin normal,tanpa bius atau apa apa ubat tahan sakit. Saya set dalam mind set saya, ‘INI UNTUK ANAK SAYA’. Nurse banyak kali tanya kalau saya nak ubat tahan sakit tak,sy tetap kan dalam diri tak nak. Saya kuat. ‘I got this!’ ‘I can do this!’ ‘Yes i can!’ Ini yang saya banyak ulang dalam kepala selain berdoa kepada Allah untuk dipermudahkan. Dah masuk dewana bersalin, sy terpaksa tahan daripada meneran sebab doktor tak sampai lagi (walau suami sendiri doktor, dia ada tanya kalau nak dia shj yang sambut) Tapi saya tetap nak tunggu doktor saya dtg. Sakit memang sakit tp sy lebih fokus nak ‘get it over with’ dan bersalin cepat. BIG TIPS: Masa meneran tu, rasa mcm kita meneran semasa membuang air besar. Tak sakit mcm org cakap. 7/10 pain scale Jangan angkat BONTOT kalau tak nak terkoyak banyak. Masa bila koyak pun tak rasa. Push semasa sakit contraction. Jangan jerit nanti tenaga habis. Contraction tu yang sakit 10/10 tapi dia mcm period cramp, kejap ada kejap surut. Baby keluar je cuba letak atas dada sementara doktor jahit. Fokus kat baby,Ini yang kita bawa 9 bulan dalam perut. InShaAllah tak rasa apa doktor buat kat bawah tu. Selamat bersalin mommies. Harap membantu #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

terima kasih bgi kata2 smgt doakan saya bulan 12 ni ade tips cpt bukaan tak ..time teran jgn angkt buntut yaa ..kangkang tgn pgng lutut ke

2y ago

yg mcm mna eh saya lagi 4 minggu berslin sayaa selalu buat senaman goyang punggung

InshaAllah moga waktu saya bersalin nti dimudahkan juga amin. Tq for the tips

2y ago

InshaAllah sis. Semoga segala urusan dipermudahkan untuk sis dan baby 👍

nk tnye knpe xnak amik ubat tahan sakit?? sy first mom ingin tAhu

2y ago

oo kakak sy staff nurse SJMC.. die cser amik epidural sampai sakarang die kate okey xde pape..ank da 4. semua czer. skrg siap aktif main gym.. die siap pesan jgn dgr org ckp.lagi2 org yg menakot2kan . bdn lain2.. sy pon berserah due awl tahun dpn..

xyah fikirkan sangat..janji anak selamat je

2y ago

Betul tu 👍 tapi sayangnya, sekarang masih banyak yang ‘trauma’ dengan bersalin walau tak ada komplikasi