nk luah rasa takut

saya jadi takut bila dgr org bercerita pengalaman bersalin and sy rasa tak yakin nk bersalin normal sy takut sy tak mampu. sbb saya kalau sakit perut mmng akan nangis. hari tuu sy ada pergi melawat isteri kawan suami sy dia baru lps bersalin and dia cerita pengalaman dia tahan sakit 7jam and masa nk jahit tuuu dia kata tak bius pon dia kena jahit hidup ii, hospital yg dia beranak tuuu sama tempat dgn sy nanti kalau sy nk beranak and benda tuu yg buat sy lagi takut😭

5 Balas

beranak czer lagi sakit sis . masa belah perut , jahit semula tu tak sakit sebab bius . dah habis bius , sakit dia lagi tak boleh explain. better normal je la , sakit time tu je . kalau czer sakitnya lama. sebulan lebih tmpat czer saya masih sakit bila jalan . saya beranak masa 1/1/23 . dah 2 bulan 16 hari pun still sakit bila bersin, batuk. kena pegang perut . bila menyusu sambil duduk , pun sakit . saya sebab saya tak boleh normal je masa tu . saya puasa 8pagi masa 31 dec incase emergency czer katanya , 8.30 malam masuk labour room , bukaan baru 3cm. masuk ubat drip, kontraksi sangat kuat n sakit ( sakit sebab paksa beranak ) . Selama berapa jam lebih rasanya saya tahan sakit induse , jam 530am on 1/1/23 masuk bilik bedah sebab takda progress bukaan walaupun dah pecahkan ketuban. terus emergency czer. 638am macam tu siap . rasa ngilu ja masa dibedah sebab kita tak tidur . jadi kalau boleh normal, normal lah. czer ni sakitnya lagi lama berbanding sakit normal

1y ago

Setuju!! Lebih baik normal dari czer. Czer ni sakit dia rasa seumur hidup, saya pon dah 2 tahun lebih czer. Batuk, bersin terasa ngilu lagi dekat luka czer tu, kerap sakit belakang kesan epidural 🫠

sy masa sebelum bersalin haritu pun dengar orang cerita, tapi sy buat sekadar dengar jela. sebab sy tau semua orang akan lalui pengalaman yang berbeza. hari hari sy exercise untuk mudahkan bersalin, sy amik tips dari orang yang bersalin tanpa jahit tanpa koyak. jadinya sy tanam dalam otak, sy pun boleh bersalin tanpa jahit tanpa koyak ni. last last sy kena emergency czer. huhu. awak jangan risau tau, sebab masa nak bersalin tu memang takde pikir apa dah. awak pikir nak tengok muka anak, tak sabar nak jumpa anak, anak selamat, tu je. apa apa cara sekalipun untuk bersalin, awak terima je masa tu, sebab yang penting anak selamat. selebihnya awak berserah pada Allah. ibu ibu ni semua kuat kuat belaka, sy tau awak pun kuat 💪. percayalah setiap kesakitan ibu mengandung tu, Allah akan ganti dengan nikmat yang tak ternilai. semoga segala urusan bersalin awak dipermudahkan 🤍 semoga awak dan baby selamat dan sihat 💕

tak perlu fikir sangat pengalaman orang lain sis. setiap kelahiran tu berbeza. sentiasa fikir positif. mind set kita penting. sentiasa doa supaya Allah permudahkan proses bersalin nanti. amal doa² dan zikir mudah bersalin. exercise mudah bersalin, urutan perineum and teknik pernafasan bersalin. cari ilmu pasal bersalin. in syaa Allah pasti dipermudahkan

Jgn isau sgt sis.. sb nt dh sakit contraction asenye kte semua dh xpk sakit ke ape.. asalkan semua selamat.. sis jgn overthinking ye.. just doakan yg baik2..

Pengalaman setiap org tak sama awk, minta pada Allah swt agar dipermudahkan urusan bersalin nnt 🤲🏻🥰