episotomy/luka jahitan

saya baru bersalin 15/4 haritu.. stress sgt sbb luka jahitan ni still lagi rasa sakit pedih mcm kene toreh pisau. nurse kk dgn husb dah tolong check kan jahitan okay je cuma rasa sakit tu sy tk tahan sgt. hari2 mkan ubat tahan sakit. klau tk mkan ubat tahan sakit mmg akan menggigil menahan sakit. normal ke klau rasa mcm tu? dah la trauma kene jahit hidup2😭. harini baru try bertangas dgn keringkan luka depan kipas tp asyik stress je fikir bila nk sembuh. nak sgt cpt2 sembuh😭. buah dgn sayur pun dah mkan tapi tak tahan sakit😭. #firstmom #Pospartum #episiotomy #LUKABERSALIN

6 Balas

kalau dah 10 hari dah, setiap kali kencingg tukar pad, basuh guna air garam suam2, lepas tu lap dan keringkan lepas tu spray ubat kuning, kalau saya lepas spray ubat kuning saya keringkan kemudian saya letak ubat duoderm. skrg hari ke 12 dah ada benang yg otw putus. hopefully 2 minggu lebih2 dah gugur lah benang ni.. sbb bila dia start putus start rasa ngilu lah belah dalam dan luar makin tak selesa..

12mo ago

tak sakit tapi ngilu sbb dia mencucuk kan. rasa tak selesa.. kena kerapkan rendaman air garam bagi benang cepaat reput. saya luka dah caantum baik cuma benang je..

Hi, saya pun episiotomy jugak. Tapi takde rasa sakit macam yang awak cakap tu. Saya ambil masa sebulan untuk benang tu dissolve tapi takde rasa sakit. Awak kena kerap tukar pad, kalau berpeluh kerap jugak tukar kain tu. kalau rumah ada aircond, buka aircond biar tak berpeluh.

hi sy pun sama jugak. lps tu nurse kt kk bg ubat kuning. sy suruh husband sy letak kan kt luka jahitan tu. make sure keringkan dulu area bawah tu pastu baru letak ubag kuning. lepas sekali letak, terus kurang sakit sy

hi sis boleh tk tnye update? sis dh sembuh ke? ambik masa berapa lama & apa yg sis buat? sbb sy pun rasa sakit tapi luka jahitan dr n nurse kata ok

sama la sy pun ank first mengigil tahan sakit smpai terpaksa telan ubat tahan sakit🤣 bila check jahitan okey ja em

awk pkai pad ape yer mse berpantang?

12mo ago

sy pakai maternity pad madamme tu