Assalamualaikum..Sy sekarang tgh mengandung 3bulan,tapi kena cagu kaki(kuku cengkam) dekat ibu jari kaki,membengkak n kuku tu tmbuh dalam daging,ni kali ketiga kena,hari khamis ni ada chek up bulanan,mgkn terpaksa minta cabut kuku ibu jari kaki..Bahaya x

Cagu kaki masa hamil

13 Balas

Saya pnh kna Msa dlm pntang suruh suami Potong kuku Dia slh Potong..pstu jd nanah n isi tepi Ibu jari tu smpai htm..2 2 Ibu jari jd.. YaAllah skt..smpai ank setahun lbh bru OK. Doc suruh cabut..tp sy xnk.. Smpai la sb x usik kuku tu Dia dh kluar Dr isi bru Potong ht2 Lps tu OK smpai skrg..

4y ago

Mmg sakit kan sis..Seksa rasa..Dgn bernanah lg..Sy kerap kali cabut kuku Sbb lps tumbuh kuku bru cagu tu ttp ada..😪

Emm..sis x try potong kuku tu sndri je ke ek?? Yg part cengkam tu ?? Tnpa prlu cabut kuku?? Sbb biasa klu kuku jnis cengkam ni kita blh try potong kuku yg dekat cengkam tu.. memula mmg sakit bila trsentuh.. sbb dia dh mencengkam...nti lepas dh potong sapu minyak gamat n dia akn ok...

4y ago

X sis.Sbb dkt dlm sgt kuku tu tumbuh bkn dkt luar..

Sblm potong kuku rendam dlu kaki ,atau seeloknya potong kuku slps Mandi ,kuku lembut Dan mudah utk di potong .. Lg satu bila potong kuku ,potong hujung kuku sekali ,nti bila tumbuh dia tkkan tmasuk ke dlm hujung isii kuku .. Lg satu petua letak inai .. semoga tips ni dpt membantu

2y ago

Maaf, maksudnya nk bagi kuku tu panjang ke luar bukan terus cengkam kedalam?

Masa mula2 start sakit tu.. sis tak terus try potong kuku ke? Sebab sye pun baru kena.. rasa denyut2 da tak selesa terus amik pengetip kuku.. masa nak buat mmg sakit.. tapi lepas kita potong kuku mencengkam tu.. tak lama tu sakit tu hilang.. btw kena rajin tengok kuku kaki..

4y ago

Potong tp jnis kuku tu mmg tumbuh dr dlm,xnpk dkt luar..

Klu cagu kena selalu pastikan kuku tak panjang sehingga mencengkam daging trpi kuku tu. Try puan potong sikit2 tapi kena tahan sakitlah daripada buang terus kuku tu. Klu tak tahan sakit potong sikit demi sikit at least mengurangkan rasa sakit bila berjalan

4y ago

Sama2. Harap dpt membantu

saya pun mengalami situasi yang sama juga .. saya cabut sendiri sis tapi kena tahan sakit lah 😑 memang sakit sangat² sebab masuk dalam daging kan .. saya takut nak bawa p klinik 😅 ..

Potong hujung kuku kt jari kaki tu.. Mybe sakit sbb dh de nanah.. Sy pnh kena lepas buat kuku dn nanah tu terus elok.. Sis rajin la cek kuku kaki klu sakit tu cpt2 potong

sy tgh alami skg😭 kuat kan juga potong kuku walaupun sakit picit juga nana bg keluar fuhh berpeluh2 tahan sakit rasa nak nagis

Saya baru baik, pergi klinik ambil cream antibiotics dan rajin rendam kaki dgn air suam . Kalau cabut kuku rasa lagi lama nak sembuh.

4y ago

Terima.Kasih..Mmg kerap kali cabut baru lega tapi nt kuku tu tumbuh balik cagu tu akan dtg balik bengkak N bernanah sikit..Huhu

Kuku sy x pasti sis tapi kalau gigi baru risau🙋🏻‍♀️