Please support and give me some motivation ☺️

Boleh tak bagi saya semangat untuk saya bangun semula, saya sebelum ni pernah miscarriege tahun 2021, then setahun 6 bulan jugak ttc untuk preggy yg kedua ni. Sekarang kandungan saya ada dr cakap 5weeks ada dr cakap 6 weeks sebab saya jenis irregular menses. Jadi bacaan minggu detect dari saiz kantung je. Apa yang buat saya paranoid dan risau sangat sangat sekarang adalah saya spotting again. Haritu masa 5 minggu saya spotting 3 hari minimal amount dan after bedrest memang okay. Once start bekerja dia jadi again. Dan emosi sangat terganggu sekarang ni tambahan pula im pjj wife almost 3 years. Mental sangatlah rabak dan burnout too 😣😭 Saya dah scan semula smlm and mcm biasa, all okay but dr said 50 50 coz i ada previous history miscarriege. Repeat 2 weeks scan then cont take duphaston. Doakan lah saya supaya ada keajaiban disebalik yg berlaku ni 😖😢 Ada tak mommy2 yg mcm saya but kandungan selamat sehingga hujungnya? I need a positive vibes right now 🤧

24 Balas

Based on pengalaman sy. Just nak pesan, mental mmg kena kuat. Sbb nak jd mak ni xmudah. Sy sblm ni ada beberapa episod keguguran. Suami first dah xda. Lama pastu kawen lain. 2 tahun tgu zuriat tp mcm sis la, pjj awalnya.. diuji plk dgn sakit. 6 klinik pakar sy kena pergi sis termasuk la klinik o&g sbb sy ada cyst. Bila decide ngan husband nak buat iui kat swasta, xlama lps tu sy pelik knp sy xmai period sbb xleh nak buat hsg scan kan.. sblm tu p bercuti kat dabong, siap jatuh terlentang kat lata (padan muka sendiri sbb gatal nak pergi time maghrib)..rupanya delay period sbb sy mengandung.. masa mlm smp di dabong tu sy ada stain blood..so mmg siap pakai pad sbb ingt period. Bila preggy, sbb sy ada mcm2 penyakit, sy xboleh jalan.. lumpuh separuh badan. Sy bergantung ngan suami, rasa useless sgt2, sy murung, hari2 down dan ckp xnak baby semua nak gugur kan la apa la.. hb sy drop,allergik dgn iron.. perut sakit mcm org hiris² sampai pengsan xsedar diri dlm bilik air masa preggy.. start dari mcm² jd kat sy, sy decide utk pause kehidupan sy dan just enjoy the flow. Sy cuti tanpa gaji, stop segala urusan kerja dan fokus dgn apa yg sy ada skrg. Sy start syg diri sy.. pasal kandungan, sy p beberapa hsptl utk minta pandangan.. kalau sy xpuas ht, sy minta second opinion. Sy bangkit balik sbb nak kuat dan sihat lps ada anak. Apa yg ajaibnya, lps melalui mcm2 episod sepanjang nak ada nak dan mengandung, lps bersalin tu Allah swt kurniakan kesihatan yg baik buat sy. Segala mcm penyakit sy dah beransur pulih dan hilang pun tanpa perlu mkn ubat. Byk klinik pakar sy dah discaj.. jd sy nak pesan, kita ni hamba, selalu kena ingt kita selalu di uji sbb Allah swt syg kita ya.. dia nk bg bila tepat pd waktu dan bukan ikut kehendak kita. Bykkan memberi dari meminta, semoga Allah swt makbulkan apa yg kita hajati nt. Semoga sis dan kandungan selamat² aja. Amin

hi. saya faham apa yang awak rasa. saya last year after 5 months kawin, alhamdulillah ada rezeki pregnant anak pertama. tapi miscarriage 12 weeks :) after 6 months, pregnant anak kedua and now dah 15 weeks. dua dua pregnancy ada spotting. and masa spotting sec pregnancy pun doc kata 50/50 (threatened miscarriage). bila setiap kali nak scan, Allah je tahu takutnya rasa. selagi tak 9 bulan, selagi tu lah takut sangat rasa. sebab pernah rasa kehilangan. saya faham nak ada lagi bukan senang walaupun pernah ada. but so far, my pregnancy Allah jaga. i know its not easy for avoid your stress, tapi always remember ada baby yang teman awak :) tak semestinya history awak pernah gugur, kandungan awak yang seterusnya tak menjadi. kalau Allah berkehendak its your right time to be mom, so you tetap akan dapat anak even bleeding or whatelse. doa banyak banyak. doa orang mengandung tiada hijab. kalau terpaksa stop kerja untuk kandungan its ok. or awak boleh ambil cuti rehat tanpa gaji. once dah masuk sec trimester kerja semula.

10mo ago

insyaAllah..Semoga baik2 saja kandungan awk...sy pun thn Lepas 2x keguguran..yg first keguguran 12w++ & yg kedua 10w++..sedih hnya Allah saja yg tahu..penat lalui alahan ..ending dengan keguguran...apa2 pun Kena redha dengan ujian Allah .. Alhamdulillah skrg sy pregnant lagi..masa 8w sy spoting juga..sy cepat2 Pg klinik utk scan and Alhamdulillah baby ok ..mkn duphaston smpi habis..spoting dh tkde..skrg sy 17w..perasaan risau tu sure ada sbb Kita dh lalui pglmn miscarriage.. Rasa nk scan je nk pantau baby ok ke tk...tp Kita serah saja pd Allah..jangan terlalu berfikir...jika Allah kata rezeki Kita utk dpt baby Kali ni.. insyaAllah Kita Akan dpt..Dan jika sebaliknya Ada la Sbb yg Kita tktahu perancangan Allah..yg penting Kita sntiasa doa..jangan Terlalu fkir bnda yg blh menganggu emosi Kita... sy doakan kandungan awak baik2 saje..

Sis,terus kuat smgt ye..mase sy mgandung ank ptama pn sy turun darah..tlalu bnyk, hari first yg turun drh,dr kate kantung ade lg,balik rmh rest,hari kedua..turun darah lebih bnyk..mcm keguguran,pergi kk..dr kk kate ank sy dh xde..5weeks mase tu..dh x nmpk kantung..diorg nk arrange pegi hospital..sy sbgai ibu,naluri sy kate ade harapan lg..sy balik dr kk,singgah klinik lain..elok je doktor cek,ade lng kantung.. dr bg ubat kuatkn rahim..sy ambik cuti tanpa gaji selama 4bln..sy betul2 rest,baring..buat pkara yg happy2..sy jd mcm tu sbb ade fabroid dan stress kerja.. Alhamdulillah,sy btahan smpai hari bersalin..walaupon kandungan bnyk mslh, sy positif..kuo masuk wad..ulang alik klinik…mcm tu lh,skrg ank sulong sy dh 5tahun..skrg rezeki sy mgandung ank kedua,35weeks..sy doakn sis kuat,kekal positif,bjuang utk ank dlm perut..

8mo ago

Ye,scan kt kk x nmpk kantung..tp bile scan kt swasta elok je ade kantung..

Saya takda history miscarriage sebelum ni. Tapi kandungan pertama saya, saya bleeding dua kali & dr nasihatkan saya untuk bedrest sebab sangat fragile masatu. So saya pun terus berhenti kerja & berehat sepenuhnya sampai melahirkan anak. 1st spotting few days masa 5w. Dr provide duphaston. Masa 13w saya spotting/bleeding lagi sekali. Kali ke2 ni dia sampai cramp pinggang macam senggugut. Sampaikan saya tak boleh berjalan atau berdiri. Masa tu Allah je tahu dalam hati macam mana sebab saya baca pengalaman orang rata-rata yang cramp semua keguguran. Saya terus ke emergency hospital. Alhamdulillah dr scan tvs semua baby masih okay. & saya dinasihati bed rest & dia provide duphaston dos di naikkan 3kali sehari. Ni yang buatkan saya berhenti kerja. Alhamdulillah baby selamat & dah 2tahun lebih dah pun

saya masa tahun 2020 anak no 5 lahir... lepastu plan nak anak utk tahun 2021... kononnye nak setaun 1... tp tahun 2021 jugak lah saya gugur 2x... bulan 4 dan bulan 8... masa kali ke2 gugur tu sedih sgt... sbb memang dah buat buku pink masa kndungan umur 1bulan... cukup 2 bulan gugur semua ... lepastu gap kan lg utk peknen lagi.. smpi x tau peknen masa tu...tau2 sakit perut ... tp bleeding beberapa hari sebab lepas gugur ke 2 tu piriod jd x betul..... smpai bulan 6 2022 saya ektopik pulak... dn kene buang sebelah kanan... skang masih mencuba lagi utk peknen... dlm masa yg sama masih takut gugur dan ektopik sentiasa dlm pemikiran seandainya saya pregnent lg... seolah2 trauma dan fobia .. tp cuba atasi dgn doa byk2...

sama macam sy first pregnancy miscarriage bleading 5w scnd pregnancy 1st trimester sy bed rest 2nd trimester baru sy kerja balik sbb masa 5w jadi bleeding balik mcm yg 1st pregnancy so doktor nasihat supaya bed rest sampai kandungan betul2 membesar dengan sihat dan kuat.😊 tp bila sampai 30w spotting pulak so jadi bawah pantauan pakar bersalin pd 34w sempat cucuk dexa 2 dos baby tak perlu bantuan oksigen 3 hari sekat scn on antibiotik sbb sy gbs lepas tu dah boleh balik rumah alhamdulillah sekarang baby almost 6months dah. jangan banyak fikir sangat. sy dulu awal2 selalu fikir benda negatif tp suami selalu positifkan sy. inshaAllah baby kuat mammy pun kuat. 🥰

In shaa Allah sis doa yg baik2. Sy pn now tgh preg 12w, doc nasihatkan bedrest juga dan mkn ubt kuatkan rahim sb msa 11w haritu sy bleeding sgt byk. Hampir setengah baldi sy rasa. Mmg trus ke emgency msa tu ingtkn baby dh xde, tp alhamdulillah ada baby n nampak sihat time doc scan. Risau juga sb pnh ad history kguguran hjg thun lps. Yg ni 6w sahaja dalam rahim. So hrp kalini baby dan sy kuat bertahan smpai ckup bulan 😊 preggy klini hb low n gdm over pulak. Hrp sgt boleh kuat smpai cukup masa. Hope u pun sama sis 🫶 Buat msa skrg better bedrest je sis smpai trim2. Sy pn cuti now tanpa gaji. Moga Allah jaga dan lindungi baby dan kita. Aamiin

Sama saya pun irregular menses also pjj dgn suami. Dua kali spotting jadi at different time and setiap period tu mkn hari juga baru stop. Pergi klinik check doc bagi duphaston. Semua sendiri sbb husband jauh kan. Memang mental down sangat2 hari2 nangis call husband. Alhamdulillah sekarang baby saya nak masuk 5 bulan dah next week dah pandai meniarap nak angkat ontot dah merangkak hehe. Sis banyakkan berehat ya, jgn buat kerja berat2 kalau dekat dgn family please jangan segan2 minta tolong dari mereka ya. Semoga yang baik2 saja untuk sis and baby saya doakan. Kuat semangat mommy !!! 🫶🏽🥰

Sy keguguran 3x lekat setiap 6 bulan lepas gugur. Pastu lama sy ttc 2 tahun, Baru lekat semula. Kandungan sekarang 2x spotting, skrg nak masuk 8 bulan. Boleh takde kata² semangat nak bagi, cuma awak berdoa lah semoga ada rezeki awak utk kali ni. Kalau takde rezeki, awak kena cepat² positif. Sy sarankan awak jgn terlalu stress sebab awak tgh mengandung. Stress pun boleh effect dekat baby awak. Awak kena positif, dan doa yg baik² Benda ni rahsia Allah yg kita tak boleh nak agak. Sy mtk awak jaga emosi, bykkan berdoa ya..

Saya pernah gugur 2016 dan 2017 dan saya preggy balik 2022 . Dalam jangka masa yang lama saya tunggu zuriat , Alhamdulillah saya baru lepas habis pantang dengan baby . Sama macam saya doc kata kena hati hati sebab saya pernah gugur dua kali tapi serious saya sangat aktif masa preggy . Mengemas , mandi kolam , jatuh kat bawah blok , basuh bilik air tapi alhamdulillah Allah jaga baby dan saya sampai selamat melahirkan . Cuma satu je , kena sentiasa kuat dan positif . Saya setiap hari nangis sebab takut gugur lagi tapi Allah ada ngan kita ❤️