Bleeding normal or keguguran?

Hi mommies. I dah berkahwin genap setahun pd bulan 12/2022 haritu. Actually i pegi ke klinik on 23/2/23 haritu sbb i tgk ada spotting n period dah lewat 7 hari. After that doc ckp nak observe dlu dlm 2 ke 3 bulan sbb sblm ni period okay every month and not simply nak bagi ubat utk turun darah. Then i story kat doc yg i dah ttc 1 year and klu period problem mcm ni i susah la sbb i nak solat pun susah i tktahu i period ke tak. Then doc terus ckp nak buat urine test. I pun mcm emm okay tak expect anything sbb b4 this mmg upt tak pernah naik double line pun. Then after dpt result doc show kat i yg i pregnant. I was suprised masa tu and happy sgt syukur alhamdulillah.. still mcm tak percaya and doc tu pun ckp terang tu.. and doc bagitahu spotting tu berlaku bcz penempelan utk early pregnancy and doc bgtau jugak yg i dah 5w masa tu and my due is on oct23. Then dia suruh i dtg balik 9/3/23 ni utk scan 7w. I pun mcm still tak percaya then i test lagi on 25/2/23 and the result is mmg positive! But the problem is bila i buang air besar then i mmg akan cuci bwh tu but i perasan ada mcm blood🥲 gmbr ke 3 tu is on 3/3/23, and gmbr ke 4 tu is on today 4/3/23. is that my baby or bukan🥹 i seriously takut nak bagitahu husband i sbb i taknak dia sedih. Doc pun ada bg i folic acid utk kuatkan kandungan. And i mmg tak miss makan folic acid tu. And start smlm i dah start minum susu. But now what should i do? Do i need to wait until the date yg doc suruh i datang balik or i perlu terus pegi esok? Simptom lain yg i dpt is start i ada spotting tu perut mmg akan kerap rasa cramp kejap² mcm tiap kali nak period. And i tkde rasa mabuk lgsg, cuma ada 1 haritu masa tgh masak tiba² i rasa mcm nak pitam pastu i duduk kejap then i muntah keluar air putih je. After jumpa doc haritu i mmg dah takde any spotting lagi. Pls help siapa yg ada experience mcm ni🥲 sorry klu ayat berterabur😓 #seriusnanya #ingintahu #firstpregnancy #6weeks

Bleeding normal or keguguran?
7 Balas

i ada bleeding masa hari yg sepatutnya period. siap kena pakai pad tp 2-3 jam je. masa tu 5 weeks macam tu. i tak g klinik. malas and i tahu selagi belum 8weeks xkan nampak apa pun kalau scan. if mmg gugur lmbat atau cepat akan turun jugak. almost 9 weeks macam tu i scan dekat pakar. so far ok. dah ada heartbeat. i assume tu darah period je la

1y ago

so skrg sis dah 9w ya? alhamdulillah congrats sis.. hehe so tenang yaa ada bleeding byk mcmtu. i ada sikit ni je tgk i dah menangis🥹😅

Btter pgi klinik sis bgi tau sis ada klua drah tu mna tau doc bagi duphaston tuk kuatkn lagi kandungan acid folic je tak ckup kalau ada bleeding mcm ni.. pgi klinik swasta ya

1y ago

ya aritu mmg i pegi swasta. sbb tak suka tgu lama klu pegi govt nak pulak hal remeh temeh ni. tkthu pulak pregnant 😅

Normal sis sy baru tumpah darah yang banyak minggu lepas pastu dokter sah kan sy gugur tapi sy chek upt alhamdulillah masih positive pastu sy scan kantung baby masih ada

9mo ago

i pregnant kntung kosong pun naik double line. klau doc yg ckp dh gugur mean dh gugur. jngn try upt dlm msa terdekat. hormon hcg msih ada dn masih tinggi. klau gugur sekrng bkn on the spot 1line. ambil msa bnyk hri untuk 1line. saya gugur lpas 14hri bru naik 1line

Better pergi jumpa doc utk scan. Tp kalau gugur pun (nauzubilahminzalik), doc akan suruh balik n biar dia jatuh sendiri. For now rehat dulu tinggikan kaki ya

1y ago

allahuakbar.. tak sanggup betul🥹🥲 nak pegi klinik hari ni dah tkde pulak blood tu. emmm😓

Just go to any clinic and request for TVS, in syaa Allah boleh nampak kantung … sbb darah yg keluar tu mcm spotting je..

better awak pegi jumpa doktor esok. semoga baby awak baik2 saja yaa. 🤗

1y ago

thank you mummy🤍😘😘😘😘

better u pergi scan baby n mintak opnion dekat doctor.

1y ago

okay nnt i update news ya after i pegi scan. thank you mommy😘😘😘