Sahkan kehamilan di swasta

Hi boleh ke nak sahkan pregnancy dekat klinik swasta waktu 5 weeks? Ke awal sangat macam tak pergi pun takpa sebab baca mostly akan suruh datang balik lagi 2 minggu. Tapi tu lah selagi tak cek selagi tu tak yakin pregnant ke tak 😂

22 Balas

just go ahead. jgn jadi mcm sy. duk pkir pregnant 6 weeks awal lgi so duk diam2 je. sekali Allah takdirkan sy bleeding dan gugur. cakap dgn doctor sy pregannt nobody believe on me sebab takde prove sy prgnnt. scan kantung kosong. (sebab kantung dah turun). nak buat test upt dah negative sebab kantung dah turun dkt laluan. last option doctor kena seluk tangan check mmg ada kantung tengah turun. sy gugur. sy menyesal sangat sebab tak gi scan confirmkan pregnancy. awak pegi je time 5 weeks ni just untuk cnfirmkan . bukan untuk expect baby dah ada cukup sifat, jantung baby ada ke apa, just nak tahu condition rahim awak. thats all

1y ago

sy pun penah jadi mcmni..tau2 je turun darah seketul.sebelum 5hari tu cek upt tp samar2 je so xyakin lg pregnant masatu n lepastu pegi bercuti dah rasa xsedap badan..balik bercuti esok tu bleeding..bila tunjuk kt suami dia kata xde apa tu,jgn fikir bukan2. pegi klinik pun doc xbole nak sahkan apa sbb dah keluar habis.so mnyesal juga xrepeat test upt hari2 n x buat pengesahan awal

kalau awak nak pergi sahkan kehamilan awak dkt klinik swasta boleh je xde mslh awak. cuma masa doctor ckp belom nampak apa2 atau dinding rahim baru menebal awak jangan panik je☺️. kalau rezeki awak baik boleh nampak kantung baby. ada mommy 6-7w baru nampak kantung baby. kalau mmg awak nk nmpk baby dgn ❤️beat boleh scan kandungan awak 8-9w☺️. macam sy masa tahu pregnant 2nd baby mmg terus pergi scan je walaupon masih baru. sbb masa 1st baby dulu pernah ada spotting jadi risau. selagi xde spotting dgn bleeding inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. start makan asid folid selagi awak belom bukak buku pink.

Trpulang pada sis nak scan atau tak. Sy pun sahkan pregnancy dkat swasta. Tapi sy prgi masa 7w. Dpat tahu pregnant klau ikut kiraan masa 5w. So dkat rumah selalu buat upt test sendiri, jaga makan n stop buat kerja berat. Kalau sis asyik fikir je boleh je pergi scan. Kalau boleh cari klinik yg ada tvs. Mntak tvs sbb pengalaman sy scan perut sampai kesudah tak nampak 😂 9w baru nmpak. Tvs 7w dah dengar heartbeat. Cuma apape pun. Once sis dah tau sis preg, jaga kesihatan, jngan buat kerja berat, jaga pemakanan. Wlaupun awal lagi. Kita usaha jaga je. Jngan stress okeyy ❤️

Nak pergi boleh, tak pergi pun boleh. Saya dulu sahkan pregnancy waktu 5 weeks kat klinik swasta. Doktor bekalkan folic acid dan nasihat. No scan sebab masih terlalu awal untuk scan. First scan saya on 12 weeks. Tapi ada je klinik yang scan. Time ni jangan cemas, panik, risau kalau tak nampak apa-apa. 5 weeks besar sesame seed je. Sebab tu suggested first scan 9 weeks and above. Anyway, congratulations! 🌹

Klau ada bajet , boleh je .. Mcm sy lma menantikan nk preg smpai stu msa sy dh xberharap utk preg ... Tba2 sy sja main upt sbb beli byk dekat shopee dlu , double line .. Sy xpuas hati beli upt test dekat frmsi pun sma .. Tp sbb sy priod tak regular , sy g je sca nk cmfrmkan tp dlm msa yg sma sy tak letak harapan pun utk pregnancy ni sbb sblm2 ni dh 3x sy kgguran ... tp alhamdulillah , skg sy dh 17minggu ...

1y ago

sorry..sy nk tnye lps keguguran 3x ade x gi jmpa pakar utk check kenapa keguguran berulang?sbb sy pun br keguguran kali ke 3..dktr bg appointment check kt pakar nnt

Pregnancy lalu saya pg lepas dpt upt positive. Depa scan mmg x nmpak ape rahim je tebal suruh dtng lagi 2 minggu. Mmg stress la hari2 pikir kandungan jadi ke tak ni. So pregnancy kalini saya tak pg lagi. Skrng dah 7w ikut lmp tp tak pg klinik lagi. Dpt tau pregnant 3 minggu lalu. Sabtu ni baru g scan. Selagi xde sakit perut, xde spotting xde bleeding positivekan diri je

Mcm saya buat iui 6/2, 19/2 upt positive, terus pi confirmkan, pastu scan tk nampak apa lg, rahim ja tebal, masa tu 4 weeks, pastu saya keep scan tiap minggu masa 5w 6w dr kata nampak kantung ja tp kosong, 7w saya scan dh ada hearbeat baby. Saya keep scan utk monitor. Jadi terpulang pada masing masing, bg saya tk salah kita berjaga jaga

Klu ada bajet lebih, boleh je sis prgi. Tapi ikut badan masing² sbb setengah org 5 weeks tu masih blm nmpk pape. Mcm saya dulu Dr scan kt atas tak nmpk pape lagi, risau jgk takut kandungan luar rahim. Lagi pun saya ada pcos. Alhamdulillah bila dr scan ikut bawah buat transvaginal scan dh boleh nmpk & dengar heartbeat baby 😁

sy x sarankan sis scan awal sbb nnti x nmpk apa sis mula pk bkn2. hihi.. kita ni perempuan kalau ada x kena sikit kitala yg panik semacam. hihihi.. 8w tu da boleh scan sis. lg puas hati . heartbeat pun da dgr. bkn apa kalau sis buat skrg x nmpk apa bimbg sis stress.. so baik jgn dulu.. buat mse 8w ke atas ok

Tak disarankan sebab masih terlalu awal . Kemungkinan tak nampak ape2 dan menbuatkan awak akan jadi overthinking. Ape2 pun, it depends on your body & budget. Sebaiknya, kalau dah buat Upt test dan dah double line, you can take early precautions contoh nya, jgn angkat berat & jaga makan.