Bila nak pergi hospital ?

Hi, nak tanya.. saya check up klinik swasta.. nak bersalin dekat kerajaan .. due 25/8 ni .. tapi tanda bersalin takde lagi.. nak kena pergi hospital ke 24hb ? Or tak perlu pergi lagi selagi takde tanda ? Ke pergi masa 25hb 😅 maaf tak tahu . #firstmom

4 Balas

sehari sebelum due, boleh je gi hosp kalau nak pantau jantung baby dan cek bukaan. cm sy da ada surat serah diri 16/8 dr doc . due 17/8. xde tanda sehingga 16hb tu. so, sy follow je surat td. cek bukaan xde langsung. depends dgn hosp. biasa hosp gov akan bg pilihan. sama ada sis nak stay kat hosp atau blk rumah dulu, tunggu ada tanda nak bersalin. cm sy, sy pilih utk stay sbb risau. last2, 18/8.. cek blk bukaan da 4cm. dr situ da start sakit contraction dan sy da selamat bersalin pada masa tu juga 40w 1d 😅. discharge 19/8. 4hari 3mlm kat hosp. #1stmom

Last check up dgn doctor dia takda pesan pape or beri any referral letter to gov hosp ke? Ada maklum tak nk bersalin mana takut dia lupa ke kan. Atau mana tau dia just pesan kalau dah sakit terus ke pac bawa buku pink swasta je. Sebab i check up swasta juga & doctor mmg ada pesan dari awal check up if nk bersalin gov remind her. But i tak perlu remind pun doctor yg keep on tanya nk bersalin mana bila dah 32w+ just to confirm even i dah bgtau nk bersalin swasta. Dia still risau if tetiba i berubah fikiran last min

8mo ago

Ohh ada lg 1 appointment ya.. maybe doctor expect yg sis mungkin beranak on time tu yg dia set last appointment on due date. Kalau doctor saya dia get ready dgn sebarang kemungkinan takut saya terberanak awal. Hebat tau doctor2 ni dorang boleh tau kan hihi

saya due 26 ogos takde tanda juga lagi, cuma doktor time last appointment bagi referral letter suruh datang ke PAC 26 ogos sekiranya tak bersalin lagi sebelum tu. so far alhamdulillah saya takde apa masalah yang besar tu. dan yaa masih menanti lagi .

biasa kalau belum bersalin dan takda apa² risiko, dr akan bagi appointment hari due. scan balik sama ada boleh over due atau tak dan tarikh kena serah diri kalau belum bersalin jugak