?

boleh ke makan tapai kandungan baru 7 weeks ? trliur sgt² tgk duk dlm peti ais ?

13 Balas

Saya makan . Masa awal2 tak tahu pun saya pregnant . Saya makan tapai pulut lagi😅 lepas dah tahu pregnant saya ada makan juga . Tapi dalam kuantiti yang sedikit . Nak makan buat rasa ditekak takda masalah saya rasa . Alhamdulillah sekarang baru 11weeks kandungan sihat 😊 durian , nenas , tebu tak salah . Makan la . Tapi dalam kuantiti yang sederhana . Dapatkan saranan doktor itu yang paling terbaik . Ramai kata kat saya elak kan makanan yang tajam . Cuma saya buat research sendiri . Banyak kan membaca khasiat dan keburukan . Lepastuh rujuk doktor .

4y ago

Welcome . Moga awak sihat sentiasa 😊

Uii xpyh lg sis..tjm tu..kalau rs yakin sgt2, ambik secoettt je buat rs dulu. InshaAllah secoet xjd ape2 bismillah niat btul2 mtk Allah lindung ank kite. Auto sis akn pk xpe la dh rs ni pun ckit dh ok. Sbb sy hritu ms dlm 3bulan tringin gk. Ambik hujg jari tu je mil ajar. Pastu dh 7 bulan xpe la. Still xleh byk jgk. Ambik la 3 ketui tu ok la

Jangan la . Tajam . Slalu org klu takmau anak . Awal2 dia makan tapai sbb dlm tu ad ragii , tajam , nenas , tebuu .. Takut kandungan tk kuat . Tahan jela . Sy pun blh tahan smpaii 5 bulan tk makan .. Risau jdi ap2 .. Menyesal nnti

Sabar sis. Kalau sy xberani sentuh ape2 ..nenas ke tebu ke air kelapa durian tapai sume saya stop bile dah tau mengandung. Lpas bersalin nanti makan la ape yg nak 😅

4y ago

Kan..padahal ade je orang ckp eh xpe makan la skit..haha tp xpela..sabar je dulu

Jgn lagi sis...tapai,nenas,rebung..tolong jauhkan dulu...kalau teringin pon tolong jangan...bahaya waktu awal2 ni makan..

Tk boleh , Org kata tapai tajam n angin . Sya pun dulu teringin . But cant , bila mintk izin nk rase kne marah 😂

Tk boleh sis... Kndungan awk msih kecik lgi.. Sya yg da 26weeks je tk brani nk mkn tapai.. Sbb tapai tajam

4y ago

Setiap org bdn brbeza sis.. ada bdn n rahim nya kuat ada yg x..tkut nti time sis ni mkn bila bc kt smua leh mkn..keguguran plak..better elakkn tu sebaiknya..

Kawan saya dia makan tapai untuk lancarkan period. Bila dia makan berdesup period keluar.

Kalau sy,saya takut nak makan tapai time awal terimester nie..

X elok sgt sis... Sbb tapi ni gas... Gas tu tajam...