Bby sy da 6bln tp sy ssh nk bg mkn..sy bg mcm2 jns bubur & nestum sume bby sy xnk..knp ye??

Bley bg tip??

7 Balas

Sbb baby dah terbiasa dgn susu, try to avoid nestum and instant food, manis ada high sugar content 😅 Try to buat puree from real food, mix dgn susu , try experiment dgn taste flavor and texture, make it fun, maybe dia dah kenyang minum susu, etc Jangab paksa if dia taknak, try and try and never give up, make it fun ☺️

jngn bg nestum mommy.. bg real food, mulakan bubur 0.. kalo mommy bg nestum, anak mommy boleh jd picky eater nnti & for now buah pinggang boleh terbeban. anak sy smpai 2 thun sy masak stp makanan tkde ltk gula & garam atau msg. skrg dh 3years hari2 mtk makan nasi & smua jenis makanan dia makan.. sayur, buah mmg selera je makan..

bb skrang dlm fasa baru blajar mkn..its normal klau die menolak benda asing mule2 y x pernah dieorg rase..pd mnggu pertama perlu perkenalkan bubur nasi kosong.mmg mule2 n ambil mase utlk dieorg trime..jgn pakse tp blh cuap 2/3 sudu pn xpe dah.bg mkn pd bb ni kena byk sgt bersabar

2y ago

mule2 mmg start bg bubur tp dsbbkan suap kan jer..bby wat nk muntah...trs nangis..to yg ase nkvtry bg mkn nestum..mcm2 jenis skali sy bli..sbb tkowt bby xnk gak.. by the way..tq kak .. nty sy join group to..

baby 6bulan makan 2,3 suap je.. then kena jarakkan timing susu dia..cthnya susu pukul 7pagi,next bagi makan pukul 9-10pagi..baru offer susu..buat selang2 dgn susu,better bagi real food sis..instant ni tgi gula n garam..

baru mula makan mmg mcm tu. saya biasa blend nasi ngn air panas je sikit tiap kali makan. kalau masak bubur membazir xhabis. dpt 2/3 suap pon da ok utk baby 6bulan.

sis elakkan beri nestum pada anak. sis boleh refer Dr pemakanan kanak2 ni dekat ig https://instagram.com/amalina_mohd_daud?igshid=YmMyMTA2M2Y= hope it helps 😇

untuk permulaan, seeloknya kenalkan real food sahaja. elakkan instant food. dapat 2-3 suap pun dah okay. sebab baby baru nak start belajar makan.