Tip mcm mna nk stop mkn nestum

Boleh bg tips x mcm mna nk stop bg ank mkn cerelac sbb ank xnk mkn bubur nasi tu.. Kadang saya suap jugak last2 dya muntah.. Dh try beli bby food dya xnk mkn jugak.. Dh buntu xtau mcm mna nk stop bg mkn nestum#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

5 Balas

ank brp bulan? klu dari awal bg nestum agak payah actually. Sy akn bg celerac bila emergency sahaja (but sgt jarang). otherwise sy masak everyday utk bekal ke pengasuh. ibu kena keep offer mknan dkt anak. jgn giveup . makan sama2 dgn dia, buat ekspresi muka yg bubur homemade sedap. bg dia main2 dgn mknan pun xapa, bg dia explore the texture. mmg akn bersepah but it's one of the process.

Sy bg mkn anak cerelac juga. Setiao hr. Tp dia strt cerelac lps mkn bubur tawar. Tp of course ada preferences mn yg dia suka. So far, blended nasi cmpur brokoli, pak choy, labu, bayam, kentang semua dia mkn. Nestum sy x bg lg. Sy takut dia addicted dgn nestum smp x nk mkn bnda lain. Nestum tu even bg sy blh ketagih nk mkn...

Cara nak stopkan yg paling mudah ialah jangan sesekali offer lagi. Kalau boleh mummy jangan beli. Cuba pelbagaikan menu, bagi buah kalau tak cukup masa untuk masak, beli snek2 organic bayi yg jual kat kedai, boleh bagi baby pegang sendiri. InshaAllah anak akan suka explore dan akan suka makanan lain.

cuma campur cerelec tu dgn bubur.. lama2 dia ok.. dan bubur tu mmg kene buat sedap..walaupun tnpa garam.. letak daun saderi,carrot,bwg putih,protein(ayam/bilis/daging), nasi..blend.. sedapp..

terbalik pulak dgn sy. mula² dia start mkn sy bg cerelac. lps 3 hari sy perkenalkan nasi terus dia tolak cerelac. bila suap nk muntah. dia lebih suka mkn nasi.