Over ke saya??

Bila usia kandungan bertambah,perut membesar dan terasa berat,biasa ibu mengandung akan kedepankan perut utk berjalan,betul tak? Perut tu ketara kan... Perut sye takdelah besar walaupun dh 7bulan tp berat,sakit pinggang,pasti terasa..jadi,pinggang belakang sye tu pun dh start melengkung,perut ke depan.. jalan mcm pinguin kan.. Tapi,sye tak tau la kalau cara saya tu buatkan org sekeliling menyampah.. Mse kt klinik,sye tgh jalan,dri kaunter pendaftaran ke bilik doktor kan,masa keluar tu,ada makcik tegur, "Brp bulan dah?" Sye pun jwb, "7bulan.." lepastu dia kata,"ouh..perut kecik pun jalan kengkang ke dik?" Saya terkedu..sye cuma senyum sikit pastu terus jalan... Terhiris hati sye... Over sgt ke sye.. bkn sye sengaja...dia auto jd penguin sbb keselesaan kan... Lepastu,ad perjumpaan keluarga,ramai bertanya kan berapa bulan..sye jwb la mcm biasa.. Ada sorang tu,dia buat muka lpstu ckp,"perut tak nampak pun,kenapa pegang perut masa nak duduk td?" Sye jwb dengan gelak2 sbb mse tu adalah yg bergurau2 kn.. "dh rasa berat..haha" Lepastu dia ckp,"kecik pun berat ke?" Lps tu sye senyum je... Over ke sye? Sakit badan sye yg rse..sye cuma mencari secebis keselesaan semasa berjalan,duduk dan buat aktivit lain mcm biasa... 😔

86 Balas

org mengandung sakit pinggang,sakit bawah perut kadang tak selesa org lain tak faham kita yg bawak perut ni yg rasa..sis pedulikan je org cakap apa..saya ni kadang mengadu kat suami dah tak selesa nk berjalan sbb rasa mcm kengkang.rasa berat bwah perut.dia pon ckp biasa la org mengandung bwak perut mmg la mcm tu.. yg sebok2 tanya tu sis jeling je.

Klaw family sy, da kne carut da org2 yg ckp gitu. Atok ibu makcik2 sy slalu pesan. Bile org mengandung, kite yg tgok ni kne jaga mulut. Sbb org mengandung ni ade pembawakan. Pembawakan ni jd time mengandung saja. So yg tgok tu kne jaga mulut, sbb takut nti time dye mengandung pn bwat bnde yg sama atau lg teruk pembawakan nya. So jaga la mulut

sy pun mcmtu sis. .xde makna over nya. .skrg sy dh 35 weeks baru la nmpak perut ni besar. .kalau x sblum ni ramai tgur trmasuk misi diaorg ckp perut sy kecik tp sy rasa mcm dh xlrat sgt nk bwk perut , org tgur kecik pdhal pd kita yg bwk nya mcm besar and berat. .ini diri kita , kita yg rasa bkn diaorg. .so ignore je apa yg diaorg ckp.

Abaikan je ckp org.. kita yg bw baby.. kita tau la badan kita mcm mna.. kalau depa tu nk membantu xpa la jgk. Buat xdgr sudah, jgn sensitif dan ambik hati sgt. Sy pun ada scoliosis.. perut kecik tp bdn nak bw tu xterlarat.. mcm² gaya dh berjalan.. apa org nk ckp tu dorg punya pasal. Fikir baik2 dan fikir keselesaan awk dan bayi ok..

awk x over pon sis,,org sekeliling awk tu je yg bod*h...x paham ibu preg mcm mana?? biasa la makcik2 bawang kan....sy yg preg 3 bulan ni pon, dh mula rase susah nk bgun n jalan mcm biasa..sbb rase perut ni mcm dh mula memberat.. nk bangun dari katil pon rase susah sikit..yg duk kata mcm2 tu, maybe diorang x penah mengandung

pernah lalui. knak tego ipar biras sbb suka pgg perut masa pregnant. mcm mengada kata diorg 😅 pdhl bnda tu spontan.. xda niat nak mgada2. pastu,kna tego sorg makcik ni," geli aku tgok perut kau " 🥹 mmg kcik ati masa tu. tp sy dh maafkan makcik tu. saya pregnant mmg perut besar sbb saya rendah orgnya,😅

klau sye da maki da dye .. senang biar thu sye skit aty … mulut mcm tembikai susu . sye pun kena mcm awk .. lg truk .. sye berbadan besar .. eh yeke dah 8 bulann .. tk nmpk pun perut .. ade masalah ke .. sye jawab je .. kau nak perut aku besar rumah ke ape .. smbil buat muke bengis .. hahahaha

dasar makcik bawang.. orang lain yg mengandung, dia pula yang sakit mata, sakit hati.. abaikan je awak, sy pun skrg 7bulan, jalan pun mcm penguin dah sbb bila byk jalan perut asik mengeras je pastu pinggang sakit.. so memg automatic jalan mcmtu.. mungkin makcik2 tu jealous sebenarnye 🤭🤭

sama jugak dengan saya. 7 bulan, perut nampak tak besar mana. tapi kita yang rasa. sakit belakang, perut tegang. mmg jalan ikut yang mana selesa, yang mana boleh kurangkan sakit pinggang. orang tak rasa, dan orang tak tau. lain orang lain pengalaman mengandung kan. abaikan je.. 🤗

Saya pun kena tegur 7 bulan tapi perut kecik. Bagi saya as long as monthly check up berat baby tele dengan usia kandungan takde masalah pun. Cuma yelaa bila kita sakit belakang, sakit dekat pelvic area tu jalan memang akan macam penguin. Lain orang lain body. Jangan la judge☹️