Over ke saya??

Bila usia kandungan bertambah,perut membesar dan terasa berat,biasa ibu mengandung akan kedepankan perut utk berjalan,betul tak? Perut tu ketara kan... Perut sye takdelah besar walaupun dh 7bulan tp berat,sakit pinggang,pasti terasa..jadi,pinggang belakang sye tu pun dh start melengkung,perut ke depan.. jalan mcm pinguin kan.. Tapi,sye tak tau la kalau cara saya tu buatkan org sekeliling menyampah.. Mse kt klinik,sye tgh jalan,dri kaunter pendaftaran ke bilik doktor kan,masa keluar tu,ada makcik tegur, "Brp bulan dah?" Sye pun jwb, "7bulan.." lepastu dia kata,"ouh..perut kecik pun jalan kengkang ke dik?" Saya terkedu..sye cuma senyum sikit pastu terus jalan... Terhiris hati sye... Over sgt ke sye.. bkn sye sengaja...dia auto jd penguin sbb keselesaan kan... Lepastu,ad perjumpaan keluarga,ramai bertanya kan berapa bulan..sye jwb la mcm biasa.. Ada sorang tu,dia buat muka lpstu ckp,"perut tak nampak pun,kenapa pegang perut masa nak duduk td?" Sye jwb dengan gelak2 sbb mse tu adalah yg bergurau2 kn.. "dh rasa berat..haha" Lepastu dia ckp,"kecik pun berat ke?" Lps tu sye senyum je... Over ke sye? Sakit badan sye yg rse..sye cuma mencari secebis keselesaan semasa berjalan,duduk dan buat aktivit lain mcm biasa... 😔

86 Balas

Tak overrrrr! Saya dah nak masuk 9bulan perut masih kecil, orang ingat baru 4bulan siap bandingkan and cakap nanti anak tak sihat tak cukup sifat bagai. Kadang jalan pegang perut untuk hatihati juga, takpun sebab memang berat, badan saya pun kecil, saya pun perasan saya dah start jalan macam peguin sejak 7bulan haritu sebabnya ariari rasa sakit and berat sangat lepastu dah memang auto terjalan gitu, jadi lebih selesa, kalau jalan cam biasa tu rasa sakit pula macam terkepit. Bukan salah awak, bukan awak yang over tapi orang yang mengata tu. Merekalah yang over judge orang. Biarkan aje. Enjoy journey awak okay! Lain kali cakap je, "awak tengok muka kita sama tak? Takkan? Macam tu juga perut kita, cara kita, sakit kita" Cakap elok je sambil senyum, tak perlu kurang ajar pun okay? Sebab ada orang pesan dekat saya, dah jadi ibu ni kena sentiasa kuat semangat, pertahankan diri bila perlu sebab nanti ada anak yang akan tengok kita sebagai rujukan dia. Take care ya mommy💕 Jangan sedih or stress. Semoga dipermudahkan segala urusan

Abaikan je sis. Waktu sy pregnant anak no 1 n 2, perut sy kecik. Badan sy ringan. Sy boleh je jalan2 dan buat mcm2 aktiviti. Tapi utk pregnant anak ke3, start 4 bulan baby bump da ketara. Sy pon terkejut awal sgt perut besar. Start 5 bulan. Mmg sy da start berat nk jalan. Lama2 jd susah nak jalan, area miss v sakit bile jalan. Perut menekan bila jalan. So mmg kna tampung sikit perut bila nk berjalan. Bukan kite saja2 nak jd penguin, pegang2 perut gitu kan? Tapi mmg sepanjang 3rd trimester la merasa sakit area bawah, lg2 bile da masuk laluan tu. Berbeza betul pembawakan kalini. Membuatkan sy tak buat byk keje rumah, banyak duduk n rehat shj. Alhamdulillah da selamat bersalin dah pun. Hilang segala sakit. Sy doakan urusan sis dipermudahkan. Abaikan je mulut2 org. Jnji baby kite sihat

abaikan apa yg org kata kita yg bwk perut bkn diorg saya pun sama dh 7 bln tp jln mcm penguin kdang² bila trlalu skit pinggang,kdang klau jln dgn husband dia dh ke dpn yg kita tertinggal kt blakang ckp kt dia jln la slow²..klau dduk mmng auto akan pegang perut sbb rsa mcm xselesa kdang akan rsa ngilu klau nk dduk tu so auto akan pegang perut...lain org lain rsa ada yg aktif ada yg jnis buat keja skit penat bkn mengada tp itu la kenyataannya tnya mama mmng klau 7 bln wlaupun perut xbesar jln kengkang ke? mama kta "haa la dh hang bwk perut ada bdk dlm tu bkn hang bwk lemak😅😅 msti la rsa berat, nak klau baby tu besaq"😅 maklum first baby so mmng xtau cara jln tu mcm mna sbb bkn buat² tp auto mmng jln mcm tu😅 kdang rsa lawak dgn diri sndiri pun ada so awak abaikan je apa yg diorg ckp k jgn stress²

org y suke menegur menda remeh ni kurang cerdik.dah xde modal nk ckp..so mcm2.bukan dieorg y rasa..nk mengangkang ke..ape ke langsung xde kaitan dgn dieorg..xde kena pn ngan kain dieorang..manusia senang je nk cr dosa dgn manusia lain dgn bt org sakit ati.just enjoy je dik..awk y rasa..perut kecik x bermakna bb tu kecik..kdg cara peguin tu bg keselesaan utk berjalan dn imbang..kdg kite pn xsedar bkn d bt2..mcm dduk jgk outo pegang perut.anggaplh org y kate tu ade masalah ati ngn mate..selagi kite x sibuk n bt kat org bt dono je..jgn stress tau

xover pun.diorang tu yg bosan xde keje lain .tu yg keje nk kaji org je🤣🤣believe me,org mcmtu sllunya dia xkish pun kt Kita,tapi diorang suka stalk kite,umpama xkomen kt Facebook tp sllu je stalk.🤣🤣sy pun Mase awl preggy dah 3bln haritu,org tgur nk branak dh ke?aih awl lg sy ckp.pstu org tu ckp"dh tu knpe prut mcmtu kdpn,knpe jln mcmtu?"haha.yg tnye tu lelaki tau.bknnye kite saje2 nk jln mcmtu.it happens.sy jwb je"awk llki mane tawu.mne pregnant so xyh sbuk"😆😆😆mgkin sy Jenis bdn kecik so bile preggy ni sng nmpk perut tu.tp it's ok sis,kite jgn hiraukn ape org ckp sis.stay positive ok☺️☺️☺️be happy and enjoy ur pregnancy journey❤️❤️❤️

aiyaaa lain org lain pembawakkan, xsemua org larat n boleh tahan bawak perut.. kadang Bila baby active pun Kita tak larat nak jalan dgan betul walaupun perut kecik.. saya masa anak 1st n 2nd perut punya besar tapi larat kehulu hilir n xterasa berat rupanya girl 2 2.. tapi Bila mengandungkan baby boy YG 3rd dulu n now YG ke4 pun nak bawak perut aduhhh taklarat dia Tu MCM preg kembar pulak padahal perut kecik jew tak MCM YG 1st n 2nd dulu, lagi2 Bila waktu dia active bergerak sampai senak perut.. So, apa2 pun sis abaikan jelah org YG Jenis mulut tempayan MCM Tu.. saya pun Ada alami jugak MCM sis, Jenis saya masuk telinga kanan keluar telinga Kiri..

biasa la mulut orang, diorang fikir 7 bulan tu ringan jeke, yg menanggung semua kita. saya pun mcm awak jugak, dah masuk 7 bulan perut masih kecik, sampaikan saya cakap mengandung pun orang cakap “mana perut ya tak nampak pun” masa dah sarat pun boleh cakap lagi “nak beranak apa, perut pun kecik” mulut orang ni mmg kalau cakap tu takde nak berlapis ke apa. abaikan je, asalkan baby dalam perut membesar sihat je dah cukup. alhamdulillah saya dah selamat bersalin sekarang. harap awak kuat ye, semoga dimudahkan urusan mengandung dan bersalin nanti. banyak kan bersabar mental dan fizikal ya☺️

saya dah start jalan penguin daripada 6 bulan lagi.. 🤣 cuma perut saya mmg besar la, beza sangat2 dengan kawan2 yg mengandung sekali.. masa 4 bulan tu pun dah obvious walaupun pakai baju besar.. lantak pi la mulut orang, mmg tak boleh nak tutup.. setiap orang dan setiap pregnancy tak sama.. ada orang perut besar, perut kecik, ada masalah sakit belakang, ada yg bleeding, sakit kaki, badan tak larat dll.. yg penting kita jaga diri kita, kandungan kita.. jangan sedih2, stress2 k.. 😊

2y ago

Betul tu sis, sy dr first tau sy mengandung kaki dah start bengkak dah tapi tiap kali bangun pagi tapi tetap akan bengkak semula sebab sy berkerja kena berdiri, tu yg pinggang pun sakit kaki pun sakit, sy lalui je selagi baby sy membesar dgn sihat dan baik.

Orang toxic mcm ni dia cuma nk sakitkan hati kita atau sbnya dia ada masalah hati. penyakit ain ni. bahaya. jauhkan lah diri. sy first child pregnant 8bln skrg perut kecik juga, dari awal pregnant lah smpai skrg ramai je tegur mcm tu. apa yg sakit hati sgt dgn perut kita tah. kecik² pun perut ni, yg kt dlm ni punya menendang hahahaha Allah je tau betapa senak nya bila dia active 😂 asal baby sihat sudah. abaikan mulut puaka manusia toxic sis!

Buat ape kita nak pikir kata kata org .. manusia mana pernah sempurna dan manusia mana yg sentiasa non stop komen pasal org lain. Feel sorry for them, cz mereka tak pernah satisfy as kita ni semua tak sempurna. Abaikan aje sis. U know ur condition n yr body situation and u bukannye buat salah pun, hidup ceria and enjoy ur preggy journey usah risau pikir sgt kata kata org lain. They not living in ur shoe. Perjalanan hidup ni hanya milikmu