Baby sedu dlm perut?

Hri tu sye ad tengok video tiktok lalu fyp sye.. doktor tu ckp kalau kita rse gerakan yang rawak dkt perut maksudnya baby tendang tp kalau rasa gerakan/denyutan kt 1 tempat,baby tu tgh sedu... Bahaya ke kalau baby selalu sedu2 dlm perut? Sbb dh 2 malam sye rse denyutan kt 1 tmpt je..kalau tendangan dia lain sye rse... Tnye kt sini dulu sbb hritu pergi hospital asbab perut mengeras,nurse marah dan ckp kalau x de bleeding/air ketuban maksudnya baby okey je dlm perut selagi rasa gerakan dia... So,tak nak la susahkan spe2 lg..mse tu pun suami tunggu berejam,nurse marah..

9 Balas

tak ada apa2 masalah pun baby sedu, dia belajar untuk bernafas cara macam tu.. perut mengeras kalau tak berterusan pun tak ada masalah, itu latihan untuk badan kita bersedia hadapi contraction sebenar, seawal 28 minggu dah boleh rasa..namanya Brixton Hicks.. boleh baca2 perkembangan dalam apps ni jugak ikut minggu, agak lengkap juga penerangan dalam apps ni..

sy pernah baby sedu masa doc scan perut. sy terus tunjuk la kt doc ni baby sedu ke. tp doc cakap xlah ni baby kicking la ni 😅. tp entahla sy xrasa tu baby kicking sbb jeda masa dia sekata kan. so anggapan sy tu tetap baby sedu. and its normal.

normal dn bagus utk paru2 bby dlam perut .. sy start 28w dh rasa.. skrg dh 30w6d ..mmg sllu rasa bby sedu apatah lagi waktu malam 😅 mmg tak selsa lah juga ..jgn lagi klau bby dlam perut mcm mrjok je sbb tak suka sedu..dgn kaki skli main peranan dia tendang2

baby sedu nie xbhya pn sy dlu kerap ase bby sedu kdg belah bwah..kdg atas..tepi la..sehri kdg 2,3 kli jgk ..skg da 3 bln da bby aktif n sihat jew Alhamdulillah..sy czer sbb bby besa aritu kne operte semnggu awal dri due

Saya 31weeks sehari 2 3 kali baby sedu. Dulu rasa takut juga tapi doctor kata baby sihat. Tengah belajar bernafas. Normal inshaallah rajin kan usap perut bebual dgn baby

normal sis baby sedu...jgn risau yea,baby sihat2 ja dlm prut tue..sy pn alami yg sma baby sy dlm prut pn kuat sedu..sy 36w dh..

Masa pregent dulu bole kata hari2 sya rasa bby sesedu , berdenyut2 kt 1 tempat around 3-5 minit mcam tu

bby sedu tu salah satu cara utk dia matang kn paru2 dia. xde mslh pon tu normal je.

2y ago

ouhh..okeylah kalau mcm tu..terima kasih

normal je baby sedu dlm perut sis... sy pun baby kerap sedu smpai keras perut sy