Perubahan Emosi Sewaktu Kehamilan

Bila pregnant ni memang tak dinafikan emosi kita tak stabil. Kadang tu, benda kecil pun boleh menangis teresak-esak. Siapa yang sama macam ni? Kalau ada cuba kongsikan!

Perubahan Emosi Sewaktu Kehamilan
28 Balas

sejak pregnant ni, saya banyak nangis sebab tak larat nak masak untuk husband.. rasa serba-salah, rasa tak guna, rasa nak mati sebab tak berguna langsung... padahal tak de alahan pun.. cuma sakit sgt kat belakang n asyik cramp.. Check2, scan2, doktor cakap retroverted uterus... sebab tu saya asyik sakit belakang n banyak cramp... pastu pulak, saya asyik banyak rasa irritated... tak tahu kenapa, rasa irritated sampai nak nangis... rasa nak marah walaupun tanpa sebab.. tu tak de sebab nak marah, pun rasa nak marah... kalau husband buat hal, bagi saya marah, mmg saya marah n kemarahan saya tu sangat lah lama... pastu, bila marah, saya sendiri balik yang nangis.. penat berperang dgn diri sendiri..🥲

3mo ago

saya dah jumpa psychiatrist dah.. mmg ada depression n anxiety.. simptom2nya start dari tahun hujung tahun 2013 ke awal tahun 2014. now dah 10 tahun.. but since pregnant, ada certain ubat yg tak boleh makan.. tiba2 kena stop ubat yg tak boleh makan tu, ganti dgn yg boleh makan time preggy.. sebab tu lah mentally kelam kabut n very drop recently..

sy ngis sebab aiskrim malaysia x beku elok sbb peti ais rosak. ngidam nk aiskrim malaysia bandung yg buat sndri. 2nd nges sbb nk mndi sungai tp sepupu asyik kejap jd kejap x jd fake hope. ngidam nk mndi sungai nk rendam2 dlm air dh berbulan2. so nges mcm budak2 hahahaha. xleh kawal. lepastu nges sbb nk perangat roti flost my fav tp terlebih terhangit and jd keras. dh lh sedap mayonis yg dlm roti tu hahahahaha.

3mo ago

betullah. saya pulak xdapat mkn laksa. laksa habis. pada hal kedai tu dok depan rumah ja. bertahun tinggal X pernah pun teringin mkn.teruk teresak² nangis hubby pujuk kata xde rezeki lah tu. esk dtg pulak. xmau dahh jadinya. bila ingat balik huduhnya perangai... hihiii. saya dah 27hari berpantang. sekarang pun emosi tu masih ada. jangan dilayankan sgt.

mengidam laksa.. suruh suami beli tapi banyak alasan katanya jem.. last skli pi beli sndri sbb smpai tahap dah menangis.. lps mkan smpai skrang xmakn makan dah laksa 1 kali tu ja mkan sepanjang preggy ni.. lpstu dah set apa apa nak mkan pi sndri.. tapi isu ni tak tamat sini lah.. kita jadi sentiasa ungkit kat diaa tak belikan laksaaaa susahnyaaa nak beli apa bini nak.. jadi sedih tau

Sedih sebab nanti tak dapat berpantang dengan mak. Padahal pantang anak sulung dulu boleh je pantang sendiri. Kalini tak tau nape sedih sangat nanti tak dapat pantang dengan mak. Haha agaknya sebab kalini preggy kembar emosi terlebih kot. Rindu nak mak masak kot. Padahal tau memang mak tak larat masak dah sekarang 😂

nangis tak dapat ikut suami hntr kawan dia gi airport , laki kita tu da sampai ruma kawan kita paksa dia balik . last last dia balikkk pastu vc je kawan dia 🥹 baru je tadi berlakuuuuu HAHHAHAHAHA nangis sebab makanan alhamdulillah belum ada lagi walaupun da masuk 22 weeks

tetiba menangis sbb takut kena tahan lama, sbb uri kat bawah time tu... fkr byk ttg anak2, siapa jaga.. past tu sesak nafas tetiba.. pening kepala kurang rehat... Nasib husband selalu fhm dan bagi kata2 nasihat dan positif...

betul sgt. time pregnant ni la berkali-kali nangis. sebab ahli keluarga sendiri jgk .Cuba utk tak nangis tpi xleh. mujur la lama2 okay..kena pesan jgk dkt diri jgn layan sgt perasaan 😌😌

sy pjj ngn suami... mmg jarang jumpa ngn suami. ni br lepas layan emosi sebab tgh msg2 ngn suami, Encik suami kata ayg layan la tiktok2 tu dulu .. padahal Kita layan msg dia ..

betul tu emosi sangat lagi lagi anak sulung buat perangai ayah dia pulak kerja kita yang pregnant pun rasa nak marah tapi bimbang baby dalam perut jadi stress😣

spjg preggy rasa ada 2x je kot merajuk dgn hasben smpi ngs, lain² so far Alhamdulillah xda cengeng sgt la rasanya hehe