33 weeks 1 day

Normal ke bila dah masuk trimester 3 ni , baby macam kurang gerak ? Nak2 lagi kalau kita terlalu penat , emosi tak stabil ? Bila gerakkan perut baru ada rasa 1/2 gerakan baby . Risau sangat sebab lately ni fizikal , mental penat sangat lepastu emosi tak berapa nak stabil , senang menangis 😌 Dalam kepala dah fikir yg bukan bukan pasal baby kat dalam 😔 Dah la duduk berjauhan dengan husb 😢

3 Balas

sama laaa saya sis, baru jer keluar wad, sebb risau bby kurang gerak..tapi kick ckup jerr..Alhamdulillah bby baik2 saja..saya pun 33week+, risau macm2 baca yg bukan2 last smlm gerak suami ajak pergi hospital smbil tu i mata dah keluar dahh.. sebb takutt,lahaiii baby saja jer main gurau2 elokk g hospital dia kemain tedng2 plak.. bila dekat rumah ayoo susah benor nak gerakk kalau gosok2 perut pun. Hehe pengalaman first mom , so far bby baik2 saja😇😇.

Elakkan stress ya puan, stress tak elok untuk puan dan kandungan. Pergi jalan2 riadah di taman awam / pantai. Asalkan kiraan 10 tu ada. Boleh jadi kurang gerak sebab kandungan membesar dan tiada ruang kandungan bergerak. Jika risau dan stress , terus jumpa doktor ya untuk bantuan/ pemeriksaan dan rawatan. Sayangi diri dan kandungan ya

kalau kita penat , baby berganda penat .. kita stress ganggu perkembangan janin .. so pastikan cukup rehat , pastikan jgn stress .. dripada buang masa fikir bukan2 pasal baby dlm perut baik fikir dia sihat .. doa yg baik2 utk dia .. jgn biar tkut risau tu kuasai diri