macam mana nak naikkan hb eh ? wife saya kalau check up mesti hb low

42 Balas

Saya hb low juga msk ke 4 dah anak setiap kali mengandung, saya kurangkan ambil makanan bercafien bnyakan makan hati ayam or apex yg boleh tambah darah br ok kalo x memang selalu rase nak pitam n letih.banyak kan rehat selalu org ade hb low nie ade masalah sakitx bdn n tido so cube banyakkan rehat x bermakna tido tau.

sya punya stail jimat... hari2 sya mkan ikan goreng.. awal pagi mkan ubat dr KK slepas sejam tu srapan dgn nasi belaukkan ikan goreng... mlam pun lauk ikan goreng dgn sayur.. pas sejam baru mkan ubat tambah darah... hari tu kandungan masuk ke 8bulan try buat begitu trus naik ke 12 hb sya

try ambil iberet atau maltofer. sy masa pregnant pun ada masalah ni. lebihkan makan sayuran hijau especially bayam .. hati ayam, kerang pun boleh. better cari solution melalui makanan sebelum kena inject inferon.

Boleh try jus mamariam.. sy skrg Masih alahan. Tak lalu makan .. syur tak nak, daging apa smua tak masuk.. kdg mkn nasi kosong letak air suam je tu pun mkn sikit2 kalau tak mesti muntah.. syukur HB 12.9 - 13.1

Cuba amalkan jambu batu tiap hari. Saya dari 10.6 naik 12.4 Jangan minum minuman berkafien then konsisten makan supplement vt C, B complex zinc and so on. (saya guna iberet)

Waktu saya mengandung saya minum jus mamariam..memang best.. hb stabil alahan pun xde.. saya rasa cergas sepanjang mengandung.. bersalin pun mudah

5y ago

isteri sy pon amalkan jus mamariam.. 👍👍

- Green juice. Bayam + epal hijau pun okay dah - ikan bilis - kurma - vit C + fish oil (membantu penyerapan zat besi)

Sy amalkan mkn kurma,susu kurma, buah. mndi air sejuk waktu pagi dri kaki ke kepala alhamdulillah hb maintain 14.8..

i slalu esok nk check up mlm ni dh crik kerang rebus, kedai2 klntn bnyk. amek 2 set esok knfm oke😝

Mkn buah delima & jambu batu dri alwl prgnant In sha Allah HB akan cntik... Sya 6bln pregy HB maintain 12.8