Tanda-Tanda Bersalin

Bila bercakap tanda-tanda bersalin ni, pastinya lain ibu lain pengalamannya. Ada yang tahu tahu bukaan dah 5cm padahal tak rasa sakit pun. Ada juga yang pecah air ketuban dan sebagainya. Anda pula macam mana? Apa tanda-tanda bersalin yang anda lalui? Jom kongsi dengan kami dan ibu-ibu lain!

Tanda-Tanda Bersalin
42 Balas

First anak. 6am kluar tanda setitik darah (xde contraction)… 12pm kluar lendir darah (contraction tak tetap and masi blh shopping). 4pm saje g hospital check ctg dah xde contraction so kena suruh balik. Ajak husband g mall jalan2… 9pm juga pecah ketuban dlam mall masatu tengah mkan kat nandos haha. 9:30pm smpai spital masuk labor room check ctg contraction ade tp tak sakit sngat lagi. 10pm check bukaan 4cm. Contraction yg kuat selang 2 minit skali tu baru terasa masa kul 1:20am masatu. 1:30am check bukaan 9cm. Baby lahir 1:57am dngan 3x push. So basically contraction xlama pun skrng baby dah 3 bulan and saya pun dah lupa sakit contraction tu mcm mna🤣

5mo ago

Haha masatu contraction xde sngat lagi masi blh santai2 lagi 🤣

anak 1st 36w tak gerak pergi hospital dh ada bukaaan 3cm kena warded ngam 37w doc induce terus bsalin. anak 2nd 36w++ tak gerak pergi hospital ada bukaan 2cm doc warded jugak doc plan cukup 37w nak induce tapi belum 37w contraction kuat doc check masih 2cm. dalam 3 jam macam tu sakit tak tahan sangat bagitahu nurse. doc dtg check know2 dh 8cm semua kelam kabut surut tahan nak tolak pergi LR tp xboleh nk tahan bsalin dlm ward anak no.3 gugur tak tahu pregnant sebab pakai iucd. masa gugur 12w dah rupanya. sekarang pregnant no.4 36w skrg berdebar2 rasa. mohon doa kan saya ye ❤️

5mo ago

moga dipermudahkan segala urusan sis..sme ngn sy skrg da 36w 2d..

Pengalaman anak nom 1, pecah ketuban pukul, 1.40 ptng,pkul 2.03 ptg baby lahir stngah jam sja rasa sakit contraction alhamdulillah tapi sakit yg amat, anak nom 2 pula, pecah ketuban yg banyak pukul 11.30 pagi,sakit contraction pukul 1.50ptg,pukul 2.05 ptng baby slmt keluar rasa sakit berapa mnit saja, alhamdulillah Allah x bg rasa sakit yg lama.. Anak nom 3 pula, pecah ketuban campur darah sikit, pecah pukul 6 pagi sakit contraction pukul 6.50 pg, slmt lahir 7.10 mnit pg, pon sama, rasa sakit yg skejap saja, Doa kn kandungan sy yg ke 4, pon selamat dn rasa sakit yg skjp sahaja..InshaAllah 🤲🏻

Anak pertama (girl) tanda mengeras lama,tp xsakit..kne induce ngn masuk belon bukak 4cm..doc pecah air ketuban xsmpai sejam da full bukaan.. Anak kedua (boy) tanda mengeras jgk..cntrction lama..pukul 4.30pg tolak labour room da de bukaan 5cm pkuk 11pg bru bsalin.. Anak ketiga (girl) tanda mengeras xde rse sakit..da bukak 6cm cntrction xkuat..selang 10min tp xrse sakit sgt..boleh minx izin doc nk mandi dlu sblm g labour room..tolak labour room pkul 5ptg..5.30ptg doc pecah air ketuban 6.30ptg selamat bsalin.. coming soon due mac 2024 😊 doa kn semua nyer dipermudahkan ye..

anak 1st 38w kluar lendir darah dlm jam 4pg, g hospital jam 7.30pg dah mula contraction kuat masa ni 8.20pg bersalin mujur sempat masuk labour room masa tu atas wheel chair pecah ketuban.. 2nd overdue 42w kluar lendir darah jg tp X de rasa sakit sampai hospital kena induce sbb ada bukaan tp x de contraction n x sakit langsung 3rd 39w pecah ketuban dlm kreta 4th 40w keluar lendir darah jg tgh mlm, esok pg ke hospital sejam mcm tu terus bersalin 5th 35w pecah ketuban kat rumah maghrib g hospital kena induce sbb GBS tgh mlm bersalin insyaallah coming soon no 6 menunggu hari jer lg

5mo ago

umur x sampai 30 lg masa tu n hospital besar dekat dgn rumah.. 😅😅

anak pertama 15 taon dulu.. ketumbar Maghrib... stay sampai keesokan Hari. start kul 7 Tu dah cramping pinggang... X Dan Dan baby NK kuor... DLM kete NK teran da. sampai spital nurse cek jalan dah nampak kepala.. 9.30 my first baby love lahir... skrg, tgh pregnan baby ke 2... Dr awal tahu pregnan dah lain maciam... alahan teruk giler, Hb start rendah, kaki bengkak Sana sini, GDM on diet control, skrg br 6 Bulan... tapi X larat Tu MCM dah sampai 9 Bulan... doakan sy bersalin senang MCM anak sulung ye

5mo ago

aaminnnn terima kasih

jam 2 pagi perut sakit mcm biasa kalau ayah nyer ade balik (kami pjj)... jam 3 pagi sakit lagi... jam 3.30 pagi sakit lagi... jam 4 pagi... jam 4.15 pagi... jam 4.30 pagi... lepas tu sakit berterusan takde henti nak jalan pon terasa ketar kaki... jam 5 pagi bru gerak ke hospital... 5.30 pagi check in da 5cm... masih sempat makan tuu... jam 9 pagi da tak bole tahan... skali cek da 8cm... tak sempat masuk labour room... keluar laa seketul baby jam 9.29 pagi alhamdulillah

Perut tak rasa sakit, nak mandi pagi tapi tgok turun darah sikit. Ingat nak bersalin dah hari yg sama. Pegi hospital check kena balik dulu. Hari esoknya turun lagi darah mcm period pertengahan. Terus ambil bag admit hospital lepas subuh. Ptg pukul 5 gitu dah mula rasa sakit sikit sampai lah hari subuh ke keesokannya baru lah kena tolak masuk labour room. Bukaan pun dah 6-7cm. Setengah jam ke sejam terus bersalin. 😅

Masa anak pertama air ketuban pecah pukul 6 lebih pagi mse to x skit lgi bole gy mandi tukar baju sarapan lgi lps to bru kejut suami bngun .. smpi hospital je check jalan dh 4cm still x sakit lgi lps to nk tngu lb time to lb penuh terpkse nurse anta gy masuk wad dulu start air ketuban makin sikit perut pingang makin sakit bila check dh 6 cm terus tolak lb pukul 2:45 ptg baby bru kuar kne tahan wad 1 hari esok ptg dh balik

Air ketuban - anak No 1 (2 hari di wad) Lendir berdarah - anak No 2 Sakit perut mengeras - anak No 3 (3 hari di wad) Lendir dan darah - anak No 4 (1 hari, esoknya boleh balik) Lendir dan darah - anak No 5 (1 hari, esoknya boleh balik) Moga dipermudahkan urusan No 6 ni juga...

5mo ago

Aamiin 🤲