8 weeks pregnancy

Bila baca post & commnent mommies dlm AP ni, saya fikir saya saja yg mengalaminya rupanya semua mummy dalam 1st trimester ni akam alami fasa lidah pahit, xlalu makan, rasa nk makan pastu makan muntah, teringin nak mkn itu ini tapi makan je mula perut tekak kembang je. Boleh x mommies kongsi cara nk atasi. Sya mkn asam pon pahit jd asam tu.

12 Balas

pngalaman anak 1st dlu sume bnda xkna dgn tekak. nasi mmg xleh trima lgsung. mkn laksa je smpai 7bln. lpstu bru bleh mkn nsi. yg 2nd skrg bru 6weeks tp asek nk mkn nasi je cuma xtaw jnis lauk yg cmne kna dgn tekak. tgh try n error jg skg ni. stkt ni nsi kerabu lulus😅 tp tekak loya toksah cite la. asek nk mkn mangga n anggur atau jnis masam2. skit pinggang smpai kaki yg belah kiri je. pelik naw yg 2nd ni. hrp baik2 aje. sis pun kna try n error tgok mne yg ssuai dgn tekak. gudluck sis n mg baik2 sume nye

Kalau tak lalu makan, kena try and error apa yg kena dengan tekak awak. Memang akan ada phase muntah balik kalau tak kena, tapi tulah kena hadap jugak untuk test mana ok. Dan seeloknya lebihkan buah dan sayur dalam pemakanan. Makan tu biar dalam kuantiti sikit, tapi kerap untuk elak perut masuk angin. Untuk tekak rasa pahit, cuba makan sugarfree chewing gum. Atau pape gula gula berangin sugarfree. Kerapkan minum air jugak. Semoga berjaya!

10weeks exactly the same Mcm apa Yg sis ckp ni.. mulut pahit x boleh blah lapar nak makan mcm2 Bila makanan tu depan mata tekak tak terima pulak then now bloated sakit pinggang sakit blkg panas dlm badan 😢😢 may Allah make this all easy for us Aminn.. 🤲🏻

sy dh 2nd tri ni pon seme bende rasa manis.. itu hari buat air limau, jug 1.2l n sy letak 20 biji limau kasturi, masih x rasa masam.. husband reda je.. semua bende masam.. sambal nasi ayam masam, air masam.. masam2 pon makan je lah die ckp.hahaha..

2y ago

kalau sya mkn di kedy masti nak limau peng je sis kalau tak nak mkn pun di mulut tame megandung ni susah sis tapi best jugak baby sekarang ni pun tendang lembut je

Makan buah buahan berries bgus.. kekcang pon pastu minum juice delima ..rest pastikan jgn perut kosong mkn kerap tp sedikit sedikit.. 😊 sy buat mcm tu..n pastikan rest secukupnya. Bersabar la dan bertabahla.

mcm saya teringin bubur nasi , bila dah masak makan sekali je lepas . ingatkan boleh la makan ulang2 kali rupanya tak 😔 kembang tekak

sya tame megandung ni mkn pun apa kena di mulut dulu ngidam asam mgga je lepas ni kurang dah kalau tak mkn mulut rasa pahit je sis

Banyakkan rehat. hadapi ujian kehamilan dengan redha dan sabar cari makanan yg sesuai dgn keadaan tu. . all the best 💐👏

sya ni susah nak minum air suam meniral ke tame megandung ni tak ada air meniral susah nak minum kalau air tak sedap tak nak

sama ahh. saya smpai skrg week 12 pun masih melalui fasa2 ni. sejak pregnant ni langsong tak boleh nak masak