Maggie Asam Laksa

1st trimester teringin sgt nk mkn meggie. Boleh ke makan 1 bungkus ? Nasik xboleh mkn muntah balik 😩😩😩😩

27 Balas

saya awal mengandung masa tu tak tahu pun pregnant. tapi teringin sangat nak makan meggi. pi balun 2 paket sorg 😅 Beberapa hari tu macam next week baru tahu mengandung 4weeks 🤭 alhamdulillah okay je ni. yg penting nasihat saya. makan sederhana sahaja sis. nasi tak boleh gantikan dgn mihun ke mee ke spageti ke. saya cam sis juga dulu. alahan teruk. hee doakan baby saya sihat² sempurna sifat fizikal dan mental. Doakan saya selamat melahirkan baby yg sihat² . due bulan 8 ni 🥰

2y ago

Alhamdulillah kalau boleh mkn hehe. In sha Allah semoga awk selamat bersalin dan segala urusan dipermudahkan. Jgn lupa doa Allahumma Ya Barik 😘😘😘 doakan sy juga yer 🥰

Saya hari tu teringin sngt2, tapi tu laa sbb makanan sgera saya mmg pantang awal kehamilan, tapi asam laksa tu nak makan sngt.Hsbnad masakkan tapi air rebusan pertama tu dia buang, nk bt kuah tambah air baru, dah siap masak, nak makan tu boleh semulut dua, sbb bau kuah asam laksa tu tak tahan, trerus muntah, last2 meggi lebih tu hsbnd hbis kan🤣. Sbb saya alah tak boleh bau hnyir2. auto muntah. haha

2y ago

Hahaha teringin punya teringin last2 xleh masuk mcm tu la kan selalunya. Mcm2 hal. Tp setiap kali mkn apa2 mesti rasa mual

saya makan je ape yg saya rasa selera/teringin nak makan sis. trimester pertama,nasi mmg tak sentuh. tengok nasi aje dah dah mual. maggie ke,kentang goreng ke, nuget ke..saya makan. yg penting elakkan makanan yg kurang masak dan yg tidak dimasak. yg itu biasa nurse dan doctor bagi tau awal² dah.

2y ago

Kan boleh je la walaupun sy 1st trimester risau jgk kalau xboleh lg mkn. Meggie xleh tinggal 😂😂😂

boleh tp make sure air pertama utk rebusan mi maggi tu di buang terlebih dahulu..kmudian air yg kedua tu baru blh makan sebagai kuah.tapi mcm sy dlu letak sayuran sikit jd xde mkn yg kosong shj dengan letak telur... jgn makan selalu k 😉✌🏻

2y ago

most welcome 😉✌🏻

boleh je sis saya pun 1st trimester juga , tak boleh nak makan nasi lauk2 pun tak boleh juga .. pastu tadi saya tanya misi , misi dia cakap boleh je makan mee ka bihun ka atau roti tapi kena pastikan dalam makanan tuh seimbang ..

2y ago

Betul nasik xlalu mkn je sembur kdg2 jenuh tahan muntah sbb lapar sgt mkn jgk la nasik . xtahu nk mkn ape yg lain2

sy msa mgndung ank pertama dr awal mgndung smpai bersalin mkn mggi ja,skrg mgndung ank kedua msih mkn mgi..alhamdulillah ok ja...doa yg baik2 sis,klau dh mgidam tringin xslah pn makan...

2y ago

Kan kan ngidam sgt boleh la kan hehe sy just risau sbb sy 1st trimester baru sgt lg kot la xboleh lg

Saya dari 1st trimester makan je maggie/samyang tapi tak kerap la , bila btol2 teringin je , boleh je makan tapi jngn selalu sbb tkde khasiat prgi ke baby

2y ago

Haha betul2 mmg xelok mkn selalu tp bila trpikir ada anak ni baru kalut tnya boleh mkn ke x 🤣🤣🤣

1st trimester dinasihatkan jgn ambil lg tunggu 2nd trimester nt tp jgn byk plk rencah pun buh separuh je n mkn klau blh sebulan sekali je 😁

apapun mknn blh mkn tp dlm quantity yg berpada2/skdr dpt lpskan keinginan..smua mknn pun kalau kita amik trlbih2 boleh memudaratkan 😊🥰

Boleh je. Saya dah 2 bulan, tapi boleh katakan selalu juga makan maggi. Ramai cakap mcm2 tak boleh kan. Boleh je cuma jangan lah hari hari.