Hi, nak tanya

Betul ke kalau scan awal sangat, boleh miscarriage? Saya pregnant dah 5 weeks tapi kak ipar saya cakap jangan scan lagi sebab dulu dia scan time kandungan 3 weeks pastu miscarriage . Risau pula saya. Seeloknya untuk scan boleh scan week ke berapa ye?

20 Balas

Kakak ipar awak ni bad influence betholllll 😂 mengarut ja. Kalau miscarriage sblm ada janin (8-9weeks) tu maksudnya kandungan tak jadi. Persenyawaan tak berlaku dgn sempurna. Pergi je dear scan utk tgk size kandungan awak tu. Tapi untuk tengok kantung 6weeks macamtu, janin boleh nampak dah. Utk tgk dgn heartbeat boleh masa week8-9. Nnti awak dah confirm ada janin semua tu, nak scan seminggu sekali pun takde masalah. Sebab scan tu bukan radiation, ultrasound tu menggunakan frequency untuk tengok dalam rahim. Dont think too much dear. Kalau awak nak pi scan, pi ja. I doakan awak and baby sihat walafiat ok 😘