Luka bersalin

Berapa lama luka bersalin normal mommy2 sembuh ye?buat mcm mne bg luka cpt sembuh..

16 Balas

Beli solcoseryl jelly dkt farmasi sis. Luka cepat cantum balik. Saya pakai sebab jahitan terbuka balik padahal masa nurse cek cakap dah nak baik luka tu. Apply tak sampai seminggu dah cantum balik 😁

3y ago

Tak pasti la sis. Kawan saya ada jadi mcm sis. Pakai jelly pon tak menjadi. Nurse cakap mmg takkan cantum dah. Tunggu bersalin kali ke2 nanti baru repair balik.

2mggu juga walaupun koyak xbanyak 1st degree tear shaja. Nak cpt sembuh makan la sup ikan haruan hri2. InsyaAllah rasa badan pun sedap je. Rasa sihat. Luka pun cpt sembuh.

Sy lmbt jgk sembuh, sbb active buat kerja2 rumah.. Husband plak slipped disk tak boleh sgt dukung baby.. Tp sy selalu letak ubt kuning

Basuh dgn air garam.. Cpt baik.. Sbb ritu jahitan terbuka sikit. Nurse suggest cmtu.. Try hari2..pastu ok.. Xde pedih sgt dah.. Cpt mngecut..

4y ago

Xksah.. Jnji garam.. Try la. Mne tau jd

Seminggu dah sembuh. Banyak rehat. Jangan banyak naik tangga semua. Suruh suami jaga anak

Seminggu lbih dh sembuh spenuhnya . Benang luruh . Letakkan je minyak gamat or ubat kuning yg dy bg tu

Kena rajin ltk ubt kuning Tu pastu mkn buah Oren.. InsyaAllah Luka cpt kering

Makan oren sunquick byk2.. Xkisah normal or ceaser mmg cpt sembuh

Terima kasih smua yg sudi respond..jasamu dikenang..☺️

Seminggu..minum ikan pati haruan...luar dalam pulih cepat.