Luka bersalin normal

Assalamualaikum. Mommies yang pernah bersalin normal, berapa lama ambik masa untuk luka betul2 sembuh? Atau luka elok sepenuhnya? Saya dah 2 minggu bersalin, luka tak sembuh lagi atau masih awal lagi ya?

13 Balas

alhamdulillah sy hari ke 7 dh okay..seminggu pertama mmg bisa la, bila pakai pad bergesel plak dgn tpt jahit..mmg sakit, xselesa nk duduk..once dh duduk okay.tp nk bgun, nk duduk balikfuh..bercintaa tpsyukur.smggu je..lps tu dh jalan laju, duk bsila..... sy xdpt apa2 ubat..guna air biasa utk cuci..keringkan dgn tisu everytime ke toilet smga Allah mudahkan urusan

Sy dalam masa 2 minggu luka dah bercantum elok dan benang dah tanggal. Caranya kena buat biasa je. Jalan dan makan seperti biasa (jika tiada alahan). Lepas mandi lap luka kering dan sapu ubat kuning yg dpt dari hospital. Bahagian luka tu jangan dibiarkan basah. Kena selalu kering dan angin-anginkan.

7mo ago

Sy dapat ubat kuning masa bersalin tahun 2020. Mungkin tengok pada jenis luka juga ataupun sekarang memang tak disediakan ubat kuning agaknya. Tak apa, ikut je macam yg nurse nasihat

depend cara penjagaan luka awak mcm mana. cuba share cara penjagaan awak mcm mana? mcm sy masa bersalin yg 2nd baby. ambik masa 2mggu je utk baik. seminggu dh boleh bersila😅. dan naik turun tangga (sebab bilik sy dkt atas). yang 1st ja ambik masa sebulan.

Saya dalam tempoh 2 minggu tu luka mmg dah elok kering, benang jahit pun dah luruh habis. kalau cara saya, saya kerap cuci dgn air garam bancuh dengan air panas tp jangan la panas sgt suam² cmtu ok la. lepastu pastikan lap kering sbb itu tips dr nurse

9mo ago

lepas bilas dgn air garam tu... biarkan MCM tu je ke,atau bilas dgn air biasa plk

sy tak pakai ubat apapun, just basuh dan keringkan dgn betul, dlm 2 minggu dah tertanggal jahitan tetapi masih rasa tak selesa. so setelah sebulan saya dah boleh naik motor even ada rasa lenguh sikit, mungkin karena xterbiasa lagi.

saya 2 minggu dah boleh jalan laju..masa mandi rendam luka dlm air garam suam.lps tu lap kering² spray ubat kuning.xnak rendam air garam pon xpe boleh buh dalam botol spray kt tempat luka.

2 minggu gitu baik luka. dlm sebulan tu dekat hari2 gi klinik cek kuning anak & jumpa doktor, seminggu awal 3x turun naik hospital anak warded 3x setiap kali tu semalaman.

saya punya jahitan dlm masa 2 minggu dh tercantum dan benang dh tkde. dlm masa sebulan dh selesa duduk bersila/kaki terbukak, boleh jln laju mcm biasa tkde slow2 😁

9mo ago

Cuma rajin sapu ubat yg hosp bg tu 😁 lps mandi dab2 dulu dgn tisu bg kering. Sapu ubat. Mungkin jgk sbb koyak saya x panjang, cuma ada jahitan yg doc gunting saja dlm 2-3cm.

sy lepas bersalin hari esoknya terus tak sakit dah. duduk bersila, jalan laju macam biasa. sy bersalin dekat private n doc pakar tu mmg famous jahit kemas xnampak benang

9mo ago

uishh .. dahsyat nyaa .. mmg tak rasa sakit ke sis ?

Waalaikumsalam. Bergantung pada cara penjagaan luka. Macam saya sendiri sebulan baru pulih. Family members saya, semuanya within 2 weeks dah sembuh. Hehe