luka jahit cpt sembuh

Salam..sesiapa blh share nk bg luka jahit cpt sembuh...ada sapu ape2 ke...

11 Balas

Spray ubat kuning tu. Jgn buh kat pad sbb tak kena pun dekat tmpt jahit tu. Sy beli botol spray kosong dekat Watson then tiap kali lps kencing @ mandi, lap kering2 then spray. Seminggu dah baik.

Pengalaman sy, hanya menggunakan ubat kuning yg diberi oleh hosp. Cucian pula menggunakan rebusan daun sireh. In shaa Allah cpt sgt kering & baik.

Mse ank pertama dlu sy hnya guna ubat kuning yg doc bg je..hri2 suami sy spu n siap letak dkt pad..seminggu dh ok..stiap kali tukar pad spu ubat kuning

5y ago

Owh mcm tu makasih

sya pkai garam kasar + air suam pedih skit la tp cepat tanggal tk smpai semggu pun jahitan tanggal

waktu pantang banyak makan buah oren supaya luka cepat sembuh. dan kurangkan makan telur.

Kalo sy, sy kerapkn tuka pad, sapu ubat kuning.. Cpt jek dia baik...

Ubat kuning tiap kali pakai pad baru atau sapu tiap kali dari tnds?

Sapu solcoceryl jelly, blh beli kt farmasi

5y ago

Tq 😊

Pakai cecair dettol

5y ago

Saya dah dekat 25hari tp still rasa takut.. Ahhahahahaha

Saya tak sapu apa-apa sebab ngeri nak sapu kat tempat jahitan bawah tu. Yang saya buat kerap tukar pad dan bersihkan sentiasa pada kawasan kemaluan tu. Makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. In sha Allah luka cepat pulih kalau beranak secara normal❤️