jaundice

bby day 10 harini..mcm2 cara dh guna tapi reading turun naik ja..ada petua lain nak kongsi?

21 Balas

Selalu mandikan bayi 3 kali sehari.. Sbb kuning timbul akibat pnas.. Blh hilangkan panas dan kuning bby.. Blh bantu juga kurang kn tahap kkuningan..sbb bby sya pun lebih 3 minggu kuning x turun2..jadi sya mndikn dgn air rebusan .. Syukur kuning dah hilang then bhenti check kuning.. Semoga blh mmbantu..

Cuba mandikan dengan daun belimbing, daun keledek , teh cina . Kerapkan susu la . 2 jam sekali . Atau pun bagi susu tepung. Sebab nak bg dia berak je . Bila dia berak . Dia buang kuning . Baby sy 20 hari baru hilang jaundice . Dua kali admit wad . Alhamdulillah sekarang baby da 2 month.

5y ago

Welcome sis . Semoga baby sihat .

Bg mnum susu ibu je kerapkan mnyusu atau susu fm klu xade susu ibu..Jgn bg mkn ape2 kt bby sb bby usus n perut blum matang..Nty bby jtuh sakit pl..Bby boleh susu ibu n susu tpung je..Slain tu xboleH...mndi dgn air rebusan blimbing buluh boleh tpi letka daun sukun kt tmpt tdur dia ke...

5y ago

Jgn bg mkn atau air ape2 slain susu ibu @ susu fornula...Sb perut n usus bby xmtg smpai 6buln..Ade kes bby kne operate usus sb bg mcm2 tme kuning..

Cuba cari daun bunga raya @ bunga raya putih.. ni mak sy pnye petua mase ank sy no 2.. ramas2 daun tu then sapu kat badan baby lepas mndi.. In shaa Allah.. daun durian belanda boleh jgak.. ni kakak sy guna.. dy bru bersalin baru ni.. Alhamdulillah.. kuning trun..

Boleh try mandikan dgn air rebusan beras pulut hitam dear. Inshaallah berkesan. Ni petua dri mak sya sndri. Sya adik beradik smua mak pakai petua tu. Msa baby sulung sya kena jaundice pon sya buat cmtu. Rebus beras pulut hitam then amik air tu utk mandikan baby

Try guna produk nuraz. Untuk demam kuning. First bby sy dulu prolonged jaundice.sebulan jugakla. Habis ikhtiar dh. Duk lam wad seminggu lebih. Last2 kluar wad sy order nuraz ni. Alhamdulillah, selepas guna produk ni anak saya ok dari jaundice.

Kalau ikutkan nurse akn srh kerap bg mnum susu ibu tuk baby kerap berak, xpi ada stu ibu d hospital dlu ckp dia mndikn ank dgn daun inai rebusan tmbh teh (boh teh or pape teh kata dia)

Jaga pemakanan .. Bb apa kt mkn akn jd air susu n baby akn hisap air susu 2 .. Klu x jaga pemknan memang susahlh mh hilang jaudis baby .. Jaga pemakanan n kerap susukn baby k

Saya 3 3 anak kena kuning.. Saya kerap bagi susu .. Then bagi dyejus anggur hitam tu.. Insha allah kuning nye turun..

kerap & bnykkn bg minum susu sbb kuning bayi kluar mlalui kencing & berak sbb tu baby d galakkn mnyusu susu ibu 😊