Some tips / guide for episiotomy wound

Based on my experience? 1. Use SOLCOSERYL GEL for better and faster recover for your episiotomy wound (walaupun jahitan tu terbuka. apa2pun kene tengok keadaan luka terbuka tu mcm mana. kalau bukak besar, mmg kene jahit semula la. sy x p jahit, rawat sndiri sbb x besar mana. cuma seram je la sbb 1st mommy bah) PRICE : RM22.50, ODOURLESS, NON STICKY ?. APPLY EVERYTIME AFTER YOU PEE / POO. 2. Consume sea cucumber vitamin is much better than vit c for speedy recovery.( suggested by a pharmacist) BRAND : Akuariz. PRICE : RM90. consume 1 capsule every morning. Sy amal 2 benda ni masa rawat jahitan terbuka tu. x sampai sminggu dah smbuh. luka pun cantik ja. menyesal tahu lambat. kalau tahu sebelum bersalin boleh beli siap2. Jahitan saya terbuka / tetas mungkin sbb sy dukung bayi terlalu lama. Pd hari kejadian, sy rs pedih kat bahagian luka n then lepas check sendiri time mandi, sah da terbuka sikit. Mommy2 Boleh google tuk tahu punca2 jahitan terbuka. Apa2pun selamat mencuba ?. sy dah habis pantang da?

18 Balas

Saya pernah pakai solcoseryl gel ni masa bersalin czer dulu.. Memang membantu sgt. recommended

Doc ada suggest beli solcoseryl gel ni.. Saya beli sekali dgn pencuci dia..mudahan OK la..

Wahh.. perkongsian yg menarik.. tqvm.. saya lagi bru thu nih.. dh lama hbis pantang 😂😂

5y ago

Oo.. best lah..

Pedih ke tak ya kalau pakai cream solcoceryl gel ni.. risau lah pulak kot ada effect ke apa

3y ago

takla..ms sy bersalin czer taun lepas pkai..rs sejuk je.. (maaf sy tlg jwbkn)

solcoseryl gel ni boleh beli dekat mana ya? Farmasi ada jual? Ke hospital yg provide?

3y ago

dekat farmasi puan..hsptl xprovide..

solcoceryl gel ni boleh pakai dekat baby tak? ke khas untuk orang dewasa je?

Saya pakai dah 2weeks tapi rasa macam takda kesan :( Kena pakai berapa lama ya?

3y ago

hri2 apply hngga btl2 sembuh..mcm sy dlu lap dlu dgn alcohol swab..lepas tu br sapu gel..

Ngilu bila baca