Some tips / guide for episiotomy wound

Based on my experience? 1. Use SOLCOSERYL GEL for better and faster recover for your episiotomy wound (walaupun jahitan tu terbuka. apa2pun kene tengok keadaan luka terbuka tu mcm mana. kalau bukak besar, mmg kene jahit semula la. sy x p jahit, rawat sndiri sbb x besar mana. cuma seram je la sbb 1st mommy bah) PRICE : RM22.50, ODOURLESS, NON STICKY ?. APPLY EVERYTIME AFTER YOU PEE / POO. 2. Consume sea cucumber vitamin is much better than vit c for speedy recovery.( suggested by a pharmacist) BRAND : Akuariz. PRICE : RM90. consume 1 capsule every morning. Sy amal 2 benda ni masa rawat jahitan terbuka tu. x sampai sminggu dah smbuh. luka pun cantik ja. menyesal tahu lambat. kalau tahu sebelum bersalin boleh beli siap2. Jahitan saya terbuka / tetas mungkin sbb sy dukung bayi terlalu lama. Pd hari kejadian, sy rs pedih kat bahagian luka n then lepas check sendiri time mandi, sah da terbuka sikit. Mommy2 Boleh google tuk tahu punca2 jahitan terbuka. Apa2pun selamat mencuba ?. sy dah habis pantang da?

18 Balas
Tulis jawapan

Wahh.. perkongsian yg menarik.. tqvm.. saya lagi bru thu nih.. dh lama hbis pantang 😂😂

2y ago

Oo.. best lah..

VIP Member

Saya pernah pakai solcoseryl gel ni masa bersalin czer dulu.. Memang membantu sgt. recommended

saya pernah pakai solcoceryl gel ni dekat luka kesan kena minyak panas haha and lepas 10 hari mcm tu ok dah kulit baru tumbuh...

Doc ada suggest beli solcoseryl gel ni.. Saya beli sekali dgn pencuci dia..mudahan OK la..

Saya pakai solcoceryl gel ni tapi bukan untuk luka czer lah. Saya pakai untuk luka sebab melecur and it works.

VIP Member

Yup, sangat berkesan solcoceryl gel ni kalau luka czer terbuka and nak cantum kan bali. Boleh beli dekat farmasi.

Wah thank you share pasal solcoceryl gel ni. Lepas ni dah boleh apply cream ni.. tak sggup nak jahit balik huhuhu

solcoceryl gel ni boleh pakai dekat baby tak? ke khas untuk orang dewasa je?

So far solcoceryl gel ni je yang mcm berkesan nak cantumkan luka czer..doctor pun suggest pakai cream ni. 1 tube pakai boleh nampak kesan dalam 2 minggu

solcoseryl gel ni boleh beli dekat mana ya? Farmasi ada jual? Ke hospital yg provide?

3mo ago

dekat farmasi puan..hsptl xprovide..