Paps smear

Baru buat paps smear kali ke dua slps bersalin. 😣Nurse kata keputihan banyak siap ada warna coklat. Sebelum ni result paps smear ada bakteria candida tu. Doktor bagi ubat insert. Huuuu... Kali ni, tak tau lah result macamana. Kalian yg pernah hadapi bakteria candida, selain ubat insert dan antibiotics yg dibekalkan klinik, apa ikhtiar kalian. Setakat ni, setiap kali keputihan gatal saya basuh/rendam dgn air garam je. Nak kena buat tiap-tiap hari, kot?

9 Balas

awak mcm saya. keputihan gatal2 dan jenis keputihan byk dibahagian dlm. tapi sy sebelom bersalin mmg detect gbs+ & candida. pernah cuba buat rendaman garam, rendaman air daun sireh, rendaman air suam tp dgn sy xmnjadi. mean gatal2 tu tak hilang. ada pakai pencuci wanita tak. kalau ada pakai better stop. pencuci wanita boleh mematikan bacteria baik dkt area tu (ni doctor yg checkup sy bgtau). ada pakai pantyliner tak? kalau ada pakai boleh stop pakai. kerap tukar underwear. lepas membuang lap kering2 jgn bg lembab. kalau berkerja atau pergi mna2 bawak spare underware. (tips ni dr page doctor izzat). sy buat mmg gatal2 tu hilang

1y ago

Insya Allah.. Tkasih

1y ago

💜

pergi farmasi beli probiotic untuk keputihan.. inshaAllah menjadi.. sy pun pernah kena.. mkn probiotic jenama bio life yg kena simpan dlm peti tu.. hilang dh gatal2.. di samping makan antibiotik yg dr bagi juga kebersihan kat bawah tu kena jaga.. selalu tukar seluar dalam.. lepas buang air kecil lap kering2..

Jom cuba probiotic amway 👍🏻 saya consume alhamdulillah berkesan. Kalau berminat boleh click link 👇🏻 https://wa.me/message/ED7H4BREMEPJB1

1y ago

Terima kasih atas cadangan

try ambik prebiotic mcm yogurt asli atau yg jenis supplements tu. rendaman air garam tu buat seminggu sekali.

1y ago

Baik. Tkasih

sy pun ada keputihan skrg ni.. dulu sblm bersalin x prnh ada.. dh lah bnyk keputihan skrg ni gatal plk tu🤧

1y ago

Sama-sama lah kita usaha hilangkannya.

Ya bila bersalin jadi berubah. Makan yogurt dan elak pakai pencuci wanita

1y ago

Lgpun ada pre diabetis ni salah satu penyumbang bakteria keputihan jgk ni. Apapun tkasih ya

sorry out of topic. pap smear tu awk buat sendiri atau misi yg buatkan?

kene pastikn miss v sentiasa kering