Kehamilan kedua

Assalammualaikum... mommy² .. ada x mcm sy pengalaman..sy bln august 2022 baru sczer ank Prtme.. lepas tu bln nih hamil lg ank kedua,ank sy msih umur 6bln.. bhye tak bile sy lnjutkn baby nih, takut perut sy pecah ke ape ke??? sy sbnrnya kb.. tp guna pil lh, tp tetap jgk Allah bagi rezki bwt sy, pertnyaan sy, apakah aman bila rezki Allah ni sya terima?? please nk nasehat mommy²

Kehamilan kedua
20 Balas

1st of all tahniah. 2nd, ada sebab why the doctors set at least 2 years gap between pregnancy especially czer mommy. Lapisan yang dibelah tu tebal. Every luka tu takes time untuk sembuh. Ni bukan luka kat lutut jatuh basikal. Hari ni luka esok lusa sembuh. Dalaman n luaran berbeza. Both kena jaga rapi. Badan kita ni nak pakai lama. Sampi ke tua. Tapi tak adalah sampai pecah perut. In case puan perlu czer 2nd time utk pregnancy baru ni, ada risk nya. If normal, still ada risk. To convince yourself, seek the one yang pakar dalam hal ni utk lebih selamat n yakin diri. Memang anak tu rezeki. Tubuh badan yang sihat pun rezeki juga.

sama cm sy sis...sy pon lgi bersalin tahun lepas 8/2/22 czer,ank sy bru 6 bulan sy lekat lgi stu bulan...xdpt nk di elak kn...nak buang x boleh berdosa..so sy jga jerr kandungan sy,skng sy 29 minggu 2 hari...6/5/23 due sy bersalin...tapi sy bersalin awl...37minggu sy dah serah diri tok bersalin czer lagi skli....doa kn sy ye nnti semoga di permudahkan segala urusan aminnnn

1y ago

azlin Ghani,boleh jerr awk kalau sblm nie awk czer,boleh mintak czer kali kedua...

selamat ada jugak yang sama dengan saya sis. bersalin tahun lepas bulan 8 ank first tapi scr normal. bila anak cukup 6bulan tup tup mengandung anak kedua pulak. termenung jugak lah saya dengan suami macam mana nak hadap. sekarang rasa takut nak bukak buku pink takut kena bebel dengan nurse doctor. buntu rasa diri. bukan tanak terima rezeki tapi takut diri tak kuat nak hadap sebab beranak rapat kan

fatihah aidie,kalau awk ank sulung czer lepas tu kalau jarak die jauh boleh cube normal,tapi kalau awak xnak normal tkt ke ape..awk boleh mintak czer jgak....xde masalah pon...adik sy..ank no 1 czer no dua die mntak czer jgak..sbb xthan sakit kata nyr....cm sy,sy mmg nk normal sbb nye boleh ank ramai hahaha...tapi nie xde rezeki...last y nie sy trus ikat...sbb dah ckop tiga kali czer

1y ago

sis kalau kt buku pink dr allow sy VBAC,kalau sy nk ERCS boleh ke. hahaha

bahaya atau tak, hanya doktor boleh nilai & sahkan. skrg ni kena pergi klinik jumpa doktor & minta penilaian doktor. kalau takda masalah, mmg doktor akan minta lanjutkan sahaja. kecuali puan ada masalah kesihatan yg kronik & doktor saran utk tak teruskan kandungan ni.

1y ago

setuju dgn sis @lily. apa2 puan @lidia kena dapatkan penilaian kesihatan dr doctor. jgn takut utk jumpa doctor okay. semoga urusan puan dipermudahkan☺️🌻

Itu semua rezeki Allah..takpa sis jgn takot better refer dgn doc yg pakar dulu, doc je yg blh nilai ia memudaratkn ibu atau tak.. mcm sy ank 1st brsalin 1 jan 2022.. skrg ank 2nd dh 35w4d.. dah start ada contraction every 2-3 minute..ikutkn nk czer 38w, tp taktau la mcm mna ni normal ke czer..skrg dh serah diri dh ni..

Saya ada kawan macamni , anak pertama baru 5 bulan nak masuk 6 bulan czer juga. Tapi dia dah pregnant anak kedua 3 bulan . Alhamdulillah dah selamat bersalin czer kali kedua bulan 1 haritu . Sis kena minta nasihat dan pendapat doktor jika sis ada masalah kronik

puan perlu dapatkan pandangan daripada doktor ya dulu, baru boleh decide kandungan tu membahayakan atau tidak..apa2 pun puan berjumpa lah dan dapatkan nasihat dan saranan doktor ya.. moga Allah mudahkan segala urusan puan sekeluarga aamin

yg penting first check up dlu dgn dr....bincang dgn dr mcmane....Biasa Dr xkn mrh cume utk next mungkin diorg akn lbeh tegas...demi utk ibu jgk...Tpi biasa boleh je tpi kna czer jgk sbb risiko tggi n jarak dkt....yg pntg consult dgn dr dlu

dapatkan pandangan dari doctor puan. yg penting biar doctor monitor tahap kesihatan puan sama ada puan fit utk bawa kandungan ni. semoga kesihatan puan dan bayi baik2 shj ya. tahniah apa2 pun puan