Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Amir Hamzah Abdul Latiff, Pakar Perunding Alergi & Imunologi Klinik

'Badan anak tiba-tiba naik ruam merah pada waktu yang tidak menentu? Atau tiba-tiba susah bernafas tanpa sebarang tanda awal? Atau mungkin gatal-gatal badan selepas makan sesuatu jenis makanan?' Tanya secara terus kepada pakar kami tentang segala persoalan anda berkaitan dengan Alergi & Asma Anak pada Khamis, 6 Mei 2021, jam 2 petang bersama Dr. Amir Hamzah Abdul Latiff, Pakar Perunding Alergi & Imunologi Klinikal - Kanak-kanak & Dewasa, Pantai Hospital Kuala Lumpur. *NOTA : Soalan di luar daripada waktu yang dibenarkan atau diluar daripada topik tidak akan dijawab dan mungkin akan dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Amir Hamzah Abdul Latiff, Pakar Perunding Alergi & Imunologi Klinik
48 Balas

how to know that people have a high chance a getting allergic? thanks you

3y ago

Family history is the best indicator. For example, if both parents have allergies, there's a 50 to 80% chance the child will get similar allergies. If only ONE parent has allergies, there's a 20 to 40% chance it can be passed down. If there was a sibling with allergies, there's a 15 to 20% chance. Even if parents are not allergic to anything, there's still about 10 to 15% chance that the child may develop allergies.

Is it true that you need to test a child’s allergy before they turn 2?

3y ago

Actually we can test your baby's allergy as young as 6 months old. Hence, it's good to do that to address any potential allergies at a much younger age to avoid unnecessary bad allergic reactions.

adakah pengambilan susu formula menyebabkan masalah ini berlaku

3y ago

Biasanya susu lembu memang boleh mengakibatkan alergi. Susu kambing pun sama je Puan. Jangan ingat dia ada janggut, susu dia lain daripada susu lembu. Sebenarnya composition susu kambing ni hampir 90% sama je macam susu lembu. Kalau alergi, alergi juga. Kalau susu berasaskan tumbuhan mungkin kurang menyebabkan alergik. Contohnya susu soya, badam, beras dan lain-lain. Tapi pastikan anak puan betul-betul tak ada alergi terhadap soya atau badam.

salam doc, sy ingin betanya mengapa air ketuban bekurang?

3y ago

ok tq

Is it common for kids with Asthma to develop Eczema also?

3y ago

Yes, asthmatic kids can develop eczema. However it is usually more common to see children with eczema to develop asthma later. The more chronic the eczema, the higher the chance to develop asthma. So why somebody gets asthma and later develop eczema is not entirely known but the potential was there right from the beginning.

Benarkah masalah alergi berpunca daripada genetik?

3y ago

Boleh jadi juga ni. Sedikit sebanyak alergi adalah disebabkan oleh faktor genetik di mana ahli keluarga yang mempunyai masalah alergi. Alergi yang diturunkan secara genetik selalunya melibatkan alergi makanan, tak kiralah jenis apa.

Dr, adakah ekzema berkaitan dengan alergi?

3y ago

Oh, ekzema memang boleh berkaitan dengan alergi sehingga 30% (kemungkinan). Ekzema ialah penyakit kulit yang kronik dan ada keradangan. Dalam 30% tu, alergi mungkin ada concurrently dengan ekzema. Maksudnya dua-dua penyakit ada.

Apakah punca asma menjadi teruk?

3y ago

Kebanyakan masa asma menjadi lebih teruk disebabkan keadaan persekitaran. Contohnya cuaca extreme iaitu terlalu sejuk atau terlalu panas. Environmental issues seperti kulat, binatang peliharaan, hama (dust mites), debunga (pollen), etc. Kalau kita minum air sejuk sangat, pun boleh menyebabkan serangan asma. Kalau lepas bersukan, mungkin asma akan menjadi teruk. Dari segi dalam iaitu endogenous, contohnya emosi. Kalau kita ada panic attack, stress, tiba-tiba rasa semput. Boleh jadi teruk tu.