Pam setiap 4 jam ok ke? Sekali pam dpat 4 kali baby minum. Sekali minum 40ml/45ml. Baby 12 hari.

Baby saya kuning, kena minum 2 jam sekali. Klau sy pam kerap dapat 2 kali minum je utk 2 belah. Ke kena kerapkan lagi utk tambah susu?

Pam setiap 4 jam ok ke? Sekali pam dpat 4 kali baby minum. Sekali minum 40ml/45ml. Baby 12 hari.
2 Balas

usia baby? baby tak directfeeding? kalau baby directfeed dn dalam masa awak pump. saya suggest utk awak stop pump focus utk directfeed baby sahaja. takut oversupply. kalau awak epmom (exclusively pumping mom) utk permulaan awak kena jaga jadual pump. 2@3j sekali. utk create demand susu bdn awak. susu diawal kelahiran baby mmg xbyk tapi mencukupi utk size perut baby baru lahir. dan awak kena pump including malam. xboleh skip. kena igt breast bengkak bukan bermaksod susu kita meriah. dan breast lembut bukan bermaksod susu bdn kita xde

3bulan pertama kena pam 2jam sekali utk produce more susu. masuk bby 4bulan dh boleh pump 3jam sekali plg lama. jgn biarkan x pump lebih 3jam sepanjang bagi anak menyusu, sbb susu akan cepat drop.