low milk supply

mcm mane nk tambah susu badan, baby direct feed 1-2 jam sekali tak pernah skip. skrg nak cuba pam sbb nak kerja dah, tp bila pam susunya 1oz je, sblh pulak kering. nak ckp salah pam, sblm ni elok je pam dua2 breast dpt 5oz.. baby pon slalu mengamok tengah breastfeed sbb susu sikit sangat, kena suck kuat2. baby saya 25hari tp berat dia dah nak naik 5kg. kadang2 bila pam dapat 1oz, bila baby nak susu, hasil yang dipam dan bagi direct feed tak cukup pulak. 1 minggu pertama minum formula, minggu 2 fm cmpur breastfeed, minggu ke3 smpai skrg fully bf. minggu 1 dan 2 naik 500gram+ beratnya, tp skrg naik 100g je 😌😔

10 Balas

Nk bg susu bnyk, kene minum bnyk air dn mkn mknan berkuah cm sup... Confirm susu meriah 😉, sy buat cm tu je... Xde istilah milk2 booster ni, sbb biasa ambik, ttp susu skit mcm tu jgk...pastu mak sy bg tau, nk susu bnyk, kene mkn mknan berkuah, mmg btul la, susu jd meriah... Sy suka buat sup sayur msa bf bby dlu...sampai skrg ank bongsu dh 2 thn lbih still bf, susah plak nk stopkn dia bf😔😔

1y ago

air dah minum 3L sehari sis, tu tak masuk makanan bekuah lagi.. 😌

minum air masak banyak sis,dalam makanan tolong tambah bawang putih banyak sikit, memang dapat milk banyak ....sy pun first baby masa pantang ambil b.putih and ikan yu 🦈,air masak banyak.... kalau tak dapat ikan yu mkn ikan bilis goreng sis, 🥰🥰🥰

Boleh cuba minum susu kurma, saya ada satu balang lagi tak buka. Sy stop bf dah. Kalau nak saya jual murah. Beli nya beratus 😓

awak pam selepas baby directfeed ke? berapa jam sekali awak pam yea? size corong pam awak dh betul? kiranya minggu ke 3 baru fully df?

1y ago

nak maintain kan susu badan awak kena pam 2-3jam gap setiap sesi. atau pon menyusu baby dgn kerap. utk otak kita terima signal yg kena nk produce susu dgn byk. semasa baby menyusu/mengepam awak boleh buat breast compression. selepas baby menyusu/mengepam awak boleh buat urutan marmet. semua ni dpt melancarkan pengeluaran susu badan awak. pada sebelah malam wajib menyusu/menngepam. hormon prolaktin sgt tinggi pada sebelah mlm. awak juga boleh selitkn power pumping. power pumping ni awak boleh antara jam 12am-5am.

pertama jgn stress..kedua boleh minum susu utk ibu yg sedang breastfeeding..kita usaha puan ya

Cuba minum soup Dan lebih air , pump setiap kali selepas direct feed, then boleh tambah supply

1y ago

yes ni betul try mnum soup panas² dn air suam...kompom breast penuh smpai bengkak🤣like me..klo xmnum soup n air suam breast xrasa penuh lembik ja tpi bnyk air susu...bila trminum soup breast rasa sakit tegang dan penuh...smpai cepat² cya bg bby susu sbp xtahan sakit...

jadual pump macam mana? hasil 5oz & 1oz tu bila tempohnya?

1y ago

ye ke...baiklah nanti saya cuba

Minum air bnyk sis, and warm milk ke pun ok

minum byk air suam..bykkan makan sup sayur