Kekerapan/ jadual minum susu baby umur 3 bulan

Hi mommies! Mommies yang ada anak 3m++ boleh share tak jadual minum susu? Saya epmom. As for now, anak saya minum 3oz, 3 - 4 jam sekali. Berat last month check up 6.8kg. Saya risau dia tak cukup susu sebab diaper dia tak penuh, biasa saya akan tukar diaper dia 3 - 4 jam, sekarang 6 jam pun masih belum penuh. Untuk susu, masa umur 2 bulan, anak saya minum 3oz per feeding, 2 jam sekali. Masuk 3 bulan hari tu saya try bagi 4oz, 3 - 4 jam sekali tapi muntah 😂 jadi saya bagi balik 3oz tu then gap 3 - 4 hours jugak sebab kerap muntah pancut. Satu hari mesti ada sekali muntah. Malam memang anak saya akan tidur 5 jam straight, 2 kali je menyusu. So, okay ke minum 3oz, 3 - 4 jam sekali untuk baby 3 bulan yang berar almost 7kg? Cukup ke susu untuk dia?share pendapat mommies! ❤️ #firstbaby #firstmom

3 Balas

kalau kencing berak x ok, mkna nya dia xcukup susu. anak sye mnum 4-6oz utk 3jam. 3oz tu mmg xckup utk die. sbb die akn jd krg kencing. kalau die menyusu krg 4oz, sye akn bagi die susu every 2hours. sbb ank sye pernah jadi mslh kencing berdarah sbb krg menyusu, so sye xnk jadi lagi.

1y ago

3bulan la

ni jadual menyusu anak saya utk hari ni, anak 3bulan 12hari. cuba bagi dia susu 3oz setiap 2 jam, sebab anak saya sebelum ni pon lepas minum susu akan muntah. doc pon kata dia over feeding tp selagi berat dia naik ok, perut dia ok doc kata takde masalah.

1y ago

haah, sebelum ni saya bagi 3oz setiap 2 jam baru dia x muntah. tapi lama² bila bg 3oz mcm x cukup n dia marah bila saya cabut botol bila da habis susu. sbb tu utk 4oz ni saya bg setiap 3jam sbb klu bg setiap 2jam dia akan muntah

maaf nak mintak pendapat anak saya kurang berat dah masuk 3 bulan.. anak saya anak pertama.. jadi saya tak tahu cara nak bagi susu utk naikkan berat anak..

1y ago

soliyati boleh bg 4 ke 6oz ikut demand bby gap 3 ke 4jam.