Kulit kepala berkerak

Baby 3m, kulit kepala dia berkerak berkuping. Ada cadangan guna apa y okay?

Kulit kepala berkerak
26 Balas

Assalamualaikum n slm sejahtera... Meh sy cdngkn gunakan aloe first drpd forever living.. Sy penggunanya 😊 Alhamdulillah baby sy kena masa umur dia 1 bln.. Jdi sy cuba pakai minyak baby pd mulanya tpi lgi bnyk jdinya.. Sy teringat sy ada aloe first tu Alhamdulillah dgn izin Allah dgn hanya 2/3 penggunaannya ank sy bebas dri kulit kepala berkerak.. Cubalah...

Ya sis. Ni pengalaman sya. Masa berpantang d kg suami. Mama mrtua marah sruh biarkan saja, pandai juga tertanggal sendiri, tapi hari makin hari sya kesian kt ank sya. Kegatalan berterusan,so sya guna dengan cara senyap senyap. Sya guna baby oil sisir pelan pelan. Alhamdulillah brapa hari dh hilang dah. Ni pun suami sya xtau sya cuba cra senyap. 😂

ank sy pn camtu.. jgn biarkan sis, bhya uyk kulit bby y lmbut, boleh akibat bby jd bkudis n bnanah.. belikan sikap baby cam berus 2..mmg utk bby.. de jual di kedai baby, sy pakai tommie tippee.. sy bli satu set, waktu nk mandi beruskan di kepala tp jgn kuat sgt.. buat pelan2 n lembut.. lma2 akan hilang..

Kalau tak silap ni cradle cap. Akan hilang sendiri slowly. Tapi anak saya, mula² saya sapukan minyak kelapa dara beberapa minit pastu sikat perlahan². Mmg tercabut la luping tu tapi amik masa. Lepas tu sy cukur botak terus kepala dia. Lepas tu baru hilang kuping² tu.

Beli je santan yg kotak tuh. Sapukan kat kpale baby. Dn biar lame sket then gosok slow2 bg kuping tu tanggal. Pakai sikat baby pon boleh (sikat yg lembot tuh). Lepas tuh bilas ngan air suam. Skali wat dah ok dah. Kalo rase mcm ade lg, wat bende same.

Kakak saya beranak dulu anak nya macam ni, mak saya letak santan yang siap perah beli dekat kedai, sapu dekat kulit kepala baby. Biar sekejap lepastu gosok membulat, selow selow, dia akan tanggal. Tapi anak nya masa tu dah dibotakkan rambut nya.

Buh minyak pastu sikat. Xkisah minyak apa2 pun. Minyak kelapa boleh johnson baby pn boleh. Dh ltak myk biar jap bg dia kmbang bru sikat. Ank sy pn cmtu. 2x kne. Kali ke2 tu teruk sampai luka2 sbb dia garu. Ni ok dah.

Baby saya 1 mth pun ada cradle cap, letak minyak kelapa dara, tanggal sikit2. Better than before la, nk cukur botak, 2x contact x dtg juga org tu geram jek. Lepas pantang ni ingat bwk ke saloon je. 😂

Dulu anak saya pun mcm ni.. doktor kata tak perlu buat apa2.. jangan guna syampu terlalu kerap utk baby.. nanti lama2 akan ok.. Kalau tak ok juga kena bawa pergi doktor

Sis, letak minyak Johnson tu, biar kan sekejap, biar kembang, lepas tu sikat perlahan2. Buat setiap hari. In sya Allah, akan hilang.