Bape biji Shri?

Asssalamualaikum nak bertanye Ubat zincofer ni kowg makan bpee biji Shri🤰 Ikot doc ke..xmgemukkan bdn kitee kah ##pleasehelp #ingintahu #firstmom #firstbaby #bantusharing

Bape biji Shri?
38 Balas

macam saya awal² mengandung dapat obimim,1 hari 1 biji. masuk 24w nurse tukar zincofer,1hari 1 biji. 27w, zincofer 1hari 2 biji. sbb dan nak masuk trimester ke 3. nasihat saya,ikut sahaja apa yg nurse/doctor sarankan tu. ubat tu bagus untuk bby. jangan skip. kalau terlupa sesekali itu biasalah kan..macam saya,saya ambil 2biji sekali waktu malam sebelum tidur. sbb bila saya ambil waktu pagi,muntah² je. jangan takut gemuk sis, mengandung berat naik itu biasa. makan makanan berkhasiat,supaya bby cukup nutrisi. kita nak bby sihat bila lahir nanti..ubat tu makan jangan ikut dos org lain. sebab setiap ibu tu masalah tak sama. saya tak ada masalah HB low pun,tapi nurse tukar jugak ubat zincofer sebagai persediaan awal,tak nak hb low bila nak bersalin nanti. jadi saya ikut saja ape yg nurse/doctor bagi tau. sebab mereka lebih tahu apa yg diperlukan untuk kita dan bby 🥰

mcm Sy ikut atas nasihat yg diberikan oleh doctor 💊 1 kali sehari, jangan skip sebab ianya baik utk baby kita, nak hindar dari baby xcukup sifat, utk hb si ibu jgk.. kalau nak selamat utk maintain hb ibu elok,makan ja ubat ni sampai lah bersalin nnt.. insyaallah..sy pon first mom and first baby.. Alhamdulillah slama duk makan zincofer ni hb sy cantik ..pasal berat badan awak jgn risau k, sebab semakin baby membesar dalam rahim kita breast kita badan kita semuanya akan berubah membesar .. lepas bersalin kalau awak pantang elok2 insyaallah badan akan turun semula..semoga bermanfaat 🥰

situ dh tulis 1biji 2kali kan, jdi ikut jelah. jgn tukar suka² dose die, ikut je ape yg doc tetap kn. dose tu dh ikut keperluan bdn awak. org pregnant mmg kebykn nya akn naik berat bdn. jgn risau, dah pregnant kan. awk pilih utk pregnant, mksd nya awak dah bersedia dgn kenaikan berat bdn dan perubahan berat bdn awak. kalau x naik byk, pasti akan naik sikit dlm 5kg. nnti lepas bersalin boleh turun kn balik, jgn risau. berat bdn tu x kekal seumur hidup naik.

2y ago

btl. ikut apa yg doktor dah bagi

sy skrg ank 2nd baru prnh mkn ubt ni 😅 ank ptma dulu mkn yg biasa tu je..dktr srh sy mkn 1kli shri.. prgi timbg 11w tu hri berat turun..dhtu tukar mkn zincofer ni..tu pn msh susah sy nk telan wlpn tkda bau 😂 yg sy mkn sblm ni folic + duobion bau kuat sngt smpai rasa nk mnth blik..

sy ikut nurse ckp brapa kali mkn .klau hb cntik dia sruh selang mkn.pstu hb sy dri 13 pegi ke 11 mcm tu dia sruh stiap hari mkn tp satu hari skli la ni pnglman sy..Berat bdn wktu mgndung mmng naik, control pmakanan kita je.manis2 jgn kerap sgt minum..

Saya makan 2 biji sehari sebab HB low. Mula2 dulu HB normal makan 1 biji sehari je. Btw saya pun anak first and Zincofer ni tak ada kena mengena dengan kenaikan berat badan kita sis. Berat badan naik sebab tak control makan and baby membesar 😅

dose makan ni jangan tanya orang, tp ikut pada plastik ubat awak sendiri.. sebab dose ni ikut bacaan hb awak jugak.. ada orang yg kena makan selang sehari, ada yg sehari sekali, ada yg 2x sehari..

2y ago

TQ sis..btnyeee sbb Naik Berat tuu cm mdadak jgk..mgkin smpaii msee DH naik..SBB sblm nii..xnaik2..ank first wak..tuu tnyeee jgnn mrah2😂

ikut saranan doktor. doktor da check tahap keperluan. bdn jadi gemuk sbb tak jaga mkn dgn baik Dan tak Ada exercise. klu berat naik 5-10kg itu normal la..Kan Ada baby yg membesar kat dlm.kang baby da kuar, kurus semula la.

2y ago

dekat buku pink ada tulis sis berapa anggaran Kita perlu Naik berat sepanjang pregnant.. semua org Tak sama sebab dia ikut berat masa first Kita buka buku tu..

Saya makan 2 biji sekali before makan. Memang arahannya tulis begitu. Tapi DR cakap pada saya boleh skip if ada alahan. tapi vitamin dan ubat yang lain perlu makan. Saya dapat 5 ubat inc vit semuanya.

makan satu biji 2 kali sis mcm yg tulis tu. ikut apa doc nasihatkan tu. jgn risau psl menggemukkn bdan ke tak, zincofer ni penting utk naik kan hb. utk sis sendiri dan utk baby jugak. take care ❤️