hamil

assalamualaikum...bhya ke?sy czer..ank baru 6bulan..tp saya hamil lg..

9 Balas

Pertamanya saya minta maaf, saya pon 1st n 2nd ceazer inshaAllah for the 3rd ne pn ceazer jugak, bahaya sikit better awl pregnancy ne lekat terus pg jmpe doc, doc akn refer o&g, sbb rasa nya risiko rahim pecah ade kes sbb luka rahim belum baik. Jgn tanya dalam ne better pg jmpe doc. Sbb mcm org beranak normal pon rahim batul3 pulih 6 month kalau ceazer lg makan masa naik baik dalam. Hope awk blh ambil kaedah perancangan keluarga, betul ne rezeki tapi awk kene pk nyawa awk sama, kalau risiko maybe doc suruh awk cuci dulu sb nyawa ibu lbh utama.

Sy sokong smua pndpt sis...sy pn ank yg first czer,sy rncng 4 thun utk ank yg no 2...utk ank yg yg bakal lahir bln 12 ni pn sy rncng ank yg no2&3 6 thun bru hamil len...bkn apa nnti apa² risiko kita yg kna tnggung...mcm sy walaupn jarak ank mmng jauh² tp kdang² ada jgk rsa pedih dlm perut...

5y ago

Normal sis...walaupn dh berthun²...luka dalaman kita x nmpk...

Yes sis ia risiko... Doc and nurse sound juga...tpi da rezeki nk buat mcm MNA? Doakan sis xde apa2 dgn bby ..

5y ago

alhmdullh...dh jmpa..smua ok

Tanya doktor, doktor je boleh tgok bahaya atau tak..lain orang lain kondisinya

Better minta pendapat doktor sis, sbb czer dan bersalin normal lain ☺️

Hurmm...pertm kali sy mntk maaf jika apa sy taip ni agak menyinggung perasaan sis yg sedang hamil atau buat sis risau... maafkn sy ye✌.klu ikutkn kalau bersalin czer ni seingt sy ms sy bersalin hritu ..doc pakar pesan sila jarakkn kehamilan at least setaun lebih or 2 taun bg memastikn kita btl2 sht.. jahitan perut btl2 dh sembuh n ok sbb dkt luar jahitan mmg nmpk ok dh sembuh..tp lapisan dlm yg doc jahit kita xtw mcmne.. sbb stiap bdn adalah berbeza dr segi kesembuhan nya n etc..sbb ada 7 lapisan kan perut kita d bedah dan d jahit...... Sbb ada spruh kes jahitan blm ok lg dh peknen nti bila perut mkin mmbsr akn jd berair or mcm bocor...ada ritu kes dkt kk ms sy chckup nurse bebel mrh ketika itu... Nurse siap tnye patient xsyg nyawa ke?? ..sbb tu bile kita czer nurse doc awl2 pesan sile jarakkn kehamilan.. berbnding org bersalin normal... Mmg btl hamil lg itu adalah rzki dr Allah n ptt bersyukur..tp kita kne sygkn dri kita juge n kne pk nywa kita juge also bby yg ada.. pape pn sis try la tnye doc ...mereka lebih arif... N mebi mereka blh pantau sis dr semasa ke semasa sbb hamil awl selepas 6bln bersalin..... mg d prmudahkn segala urusan sis nti ea..Allahuma aamiin..

Bila Allah bgi rezeki.. Itu yang terbaik. Pasti Dia permudahkan segalanya.. Tawakkal pdNya

insha'Allah tawakal atas nama Allah . lepas ni please pakai protection tau .😍😘

ya allah klu boleh rancang la sis sebab sis ceaser, bahaya pregnant dekat dekat ni risau dalaman belum sembuh dgn baik lagi tuu ya allah takutnyaa dgr baru 6bulan hamil lagi, memang rezeki Allah bagi tapi kita pun kena fikirkan tentang diri kita juga sis refer la dgn doc, dgn mereka sajalah sis boleh dapatkan pendapat yang lebih bernas tentang kehamilan kalini moga dipermudahkan