czer dan hamil lg

siapa sni tk smpai stahun brsalin czer tp dah pregnant lg? doc dan misi marah ke? sy tnye sb kwn sy pregnant tp bby dia bru 7 bln...

5 Balas

teraccident mengandung masa baby 1st 9 bulan. tkde apa pun hehe. just be happy mommy. dah bersalin dah saya. 2nd time czer. dah bersalin 2nd ni dr siap ckp luka cantik kalau nak no 3 and 4 boleh je lagi ni. kita gelak gelak je la. alhamdulillah misi pun baik belaka. bising sikit jee tapi selalu ingatkan kita ni selalu hati hati sebab poor gap baby 1st and 2nd kan. saya awal mengandung cek di KK dah masuk 26bulan saya cek swasta sbb nak bersalin di swasta. but kalau kawan awak tu nak cuba vbac (vaginal birth after ceasarian) , try consult dr dulu. sbb dr yg jaga saya tu mmg tak offer pun vbac dkt saya, sbb bawah 2 tahun still kena czer. Tp ada instafamous Saidatul Amin ni (as per photo) boleh berjaya VBAC after czer anak first. taksilap dia mngndung masa baby 1st dia 5 bulan 😀

1y ago

takde amalan ubat pun. pati haruan pun tak makan. saya hari ketiga lepas bersalin 2nd, batuk teruk. mmg tak boleh dh nak tahan perut. mmg terasa la mcm risau keadaan dlm. ngilu ngilu sakit dia 🫢. berdoa byk byk biar sakit ni diangkat skli rasa sakit lepas czer. Alhamdulillah hari kelima terus baik. hilang sakit czer. and bila cek dgn dr utk cek luka czer seminggu lepas bersalin,dr scan perut alhamdulillah takde apa. puan just yakin dgn badan puan. berpantang mcm biasa. untuk bg badan pulih dan sihat.

tanya utk kawan ke diri sendiri ni hehe🤭 takde apa la sis. kena bebel tu normal lah, dorang risau pasal diri/kesihatan kita. tp itu ajelah yg dorang boleh buat pun, ckp/bebel. selebihnya kt diri kita. pergi dulu kk tgk mcm mana sbb dorang akan refer ke pakar utk penilaian lanjut. cuma lepasni kena lebih hati2 lah. rancang dgn disiplin & elakkan bersama waktu subur. bila bersama, guna teknik double protection. yg penting jgn stress2, jaga diri jaga kesihatan.

saya 🙋🏻 doc and misi tak marah langsung cuma diorang sentiasa remind untuk ambik perancang selain pil lepasni. tapi saya rasa doc and misi tu ikut kk kot. ada yang marah ada yang tak. tapi kalau misi kawan awak tu bebel, pekakkan je telinga. yang penting baby & kawan awak tu sihat. kawan awak tu kena pergi kk cepat-cepat tau untuk buat appointment bukak buku pink

jgn fikir bab marah sbb tu je dorg misi dan doc mampu buat .. dorg mampu membebel je .. kena trus bukak buku sbb dorg akan refer pakar utk scan baby and luka dlm

Seeloknya suruh kawan awak pergi klinik dulu. Soal marah bukan isu yang pertama tapi kawan awak dan baby dalam perut dia. Itu yang perlu risau.