folic asid

Assalamualaikum.. xpe ke sy x mkn folic asid yg kk bagi? mkn jarang²,time rsa x slesa sy x mkn sbb tkt muntah.. cmna nk bt utk elak rsa muntah mkn foloc asid ye?

17 Balas

Saya sempat makan folic acid 3 biji ja sis. Alah teruk sangat sampai air pun tak boleh terima. Drip ja yg kuatkan sy sikit. Sy memang banyakkan baca quran sambil nangis2 tak larat. Sy doa banyak2 dan tawakkal je. Alhamdulillah 22w3d skrg dah rasa okay sikit. Scan baru2 ni perkembangan baby positive Alhamdulillah. Tapi sis cuba juga ya makan acid folic tu.

5y ago

ok sis... smoga sis dn bby baik² sja..

Folic acid sgt penting untuk ambil.. Sy dulu anak 1st kerap skip makan folic acid sebab tak percaya dengan ubat klinik. Anak lahir tulang badan belakang dia mcm bengkok sikit. Lepas dari tu sy banyak baca pasal kepentingan folic acid.. Tujuan dia untuk cegah berlakunya kecacatan saraf tunjang.

5y ago

tq sis.. bg info dn pengalaman

Tak boleh sis. Folic acid ni penting sampaikan before mengandung pun dah digalakkan makan. Apatah lg masa tgh mengandung. Jgn ikutkan sgt rasa mual tu. Cuba dan paksa demi anak. Kalau x dpt sgt, mtk tukar dgn nurse. Akan ada solution nanti. Jgn lambat2 sgt inform nurse.

5y ago

Gtau nurse sis x boleh mkn nanti nurse bg supplement jenis lain. Tp biasanya yg lain tu lg x boleh telan. Folic acid paling mudah nak telan. Kecikkk je. Hahahahaha.

I mkn folic acid mse pagi.. Perut sngt xselesa..angin sebuuu je smpi ke ptg..then i tukar jadual mkn acid folic before tidur..tak kisah penyerapan pantas ke tak.. Asalkan i tak terlepas mkn acid folic everyday..

Folic acid sgt penting especially masa awal kehamilan.. Boleh baca article bwh ni.. https://my.theasianparent.com/mengapa-asid-folik-sangat-penting-untuk-ibu-hamil/web-view?utm_source=search&utm_medium=app

Waalaikumussalam mommy . Folid acid wajib ambik , dear. especially di awal kehamilan . Sangat penting untuk baby . sis boleh cari details berkenaan kepentingan folic acid pada kandungan 😊😊

5y ago

most welcome sis ✌

Mcm sy, kdg2 lepas mkn folic asid akn muntah. Tengah alahan mmg takleh buat apa. Cuma jgn telan waktu perut kosong. Seeloknya, lepas telan, sulam pulak dengan buah buahan mcm epal, oren.

xbole..folic acid sgt2 pnting utk baby..try tuka mkn iberet folic,bli dkt farmasi..yg tu xde bau sgt..mkn ubt dgn jus oren,elak rse mual..jgn mkn ubt dgn susu pulak

Acid folic antra ubat paling penting utk ibu preggy. Boleh jd kecacatan tumbesaran pd baby..

Sy xsure plak folic acid boleh buat muntah..sbb sy ambil b4 kahwin lg xde plak rse muntah..

5y ago

mgkin sbb sy ade gstrik kot.. mkn jd tolak blk.. msa mula² preggy sy mkn ok je.. lps 9weeks jd muntah plk..