cara pengambilan asid folic

Hai semua... Sy nak tanya cr pengambilan asid folic yg betul.... Sy mkn 2 biji sebelum mkn... Lps ambik asid folic sy terus jd loya n muntah... Lps ambik makanan lain akan muntah balik.... Mmg normal bg ibu mengandung atau mcm mana... Sebab ada doktor lain bagi asid folic ambik lps mkn...

18 Balas

doc sy ckp sebiji 2 jam sbelum or selepas mkn..yg pnting kna jarakkn msa mkn folic asid tu ngn waktu mkn..sbb tkut nnt mknan yg kt mkn tu mlambatkn or mghalang proses penyerapan nutrien dr folic asid tu

Kalau misi tmpt sy pesan mkn sblum srpn pg..time perut kosong..sbb senng nk serap...klu lpas mkn tkut ape yg kite mkn tu ade mknan yg boleh mnghlng @ melmbatkn penyerapan acid folic tu..

2 bijik??? Nurse suruh ambil sebijik je sis. Ambil 2 jam sblm bekfast utk kesan penyerapan yg pantas.

3y ago

Btul sy obimin amik 2 jam before breakfast. HB x pernah bwh 12.

Nurse dkt kk bagitahu saya kena mkn acid folic 2 jam selepas makan sbb baru nutrient akan dpt diserap.

Normal je rasa loya nak muntah. saya tukar ambil waktu malam. 2jam sebelum masuk tidur.

Cara sy,selalu lps mkn sy amik sebijik seary.. Nk dkt tido bru mkn..

5y ago

Samalaa.. nurse kk brth mkn sebiji sebelum tido.

saya mkn time nk tido mlm... dh xpyh layan loya..

1biji slps mkn slalunya.. mkn asid folic brand apa..

Makan sebiji jer sis dlm sehari selepas makan...

Saya pun makan satu hari satu biji sahaja.