38weeks first baby

Assalamualaikum. Sy skrg 38w. Knpa ye sy sllu rasa mcm ngilu2 dkt bhgian bawah tu? Maaf kurang sopan sikit. Sy ank first xde pengalaman lg. Perut pon mngeras jugak tp xsakit dan xkerap sgt. Biasa2 ja. Baby masih aktif lg buat masa skrg ni. Sy gdm on diet cntrol. Yg rasa ngilu2 tu knp ye ibu2? Dah dkt nk bersalin ke ape ye?

1 Balas

hi puan. based on apa yang saya tanya pada doctor, rasa ngilu tu disebabkan baby dah mula tolak kepala ke arah laluan beranak tu. puan pun dah 38 week jadi baby mmg tengah be ready untuk duduk dalam posisi kebawah, kalau puan ada turun apa apa tanda darah bercampur lendir, air ketuban atau contraction yang kuat segera ke hospital.