RISAU SANGAT

hi..assalamualaikum.. sy baru preggy 5minggu... Dh scan tp xnampak kantung lagi.. risau dah kat situ.. lepastu.. bru2 ni.. 2 malam dh sy tjaga sbb perut sakit sgt2 kram teruk smpai ke kaki rasa menyucuk2... Normal ke simptom mcm ni atau ada salah makan ke.. please mommy2 kat luar tlg.. ni first time preggy sy??

39 Balas

sy ms first scan pun 5 minggu tapi ms tu xde risau pun bila xnampak baby n kantung pun xclear sgt sbb doc yg sy pergi scan tu very good. awal2 sy masuk bilik belum sempat buat urine test pun dia dh ckp klau nk scan xnmpk lg sebab awal sgt ni...xpe buat urine test dulu. bila dh positif dia ckp lg nk scan ke? klau scan ni xnmpak pun biasanya...tp biasalah new mother gedik nk scan n dia kata xnmpk pun tp rahim tu ada nmpk tebal sket. kantung pun mcm xde nmpk tebal je...nnt scan lg 3 minggu dia kata. ms tu balik dgn happy je xde risau eh xmenjadi ke kandungan aku sbb xnmpk apa2 tp bcause doc tu awal2 dh ckp xnmpk n dia pun xde explain benda menakutkan maka kita relaks je. now dah 21 weeks....sy kdg xfaham knp skrg sgt2 ramai org mcm risau sgt bila scan masa 5 weeks nmpk kantung je terus jd stress. doc yg scan tu xexplain baik2 ke...bgtau elok2 supaya mak2 ni xfikir bukan2. apa bila diorang scan terus je ckp. xnmpk kantung nnt scan lg takut kandungan xjd. ya Allah cubalah positifkan sikit patient tu..dah lah xde pengalaman. jgn stress guys sbb salah satu punca keguguran pun adalah stress apatah lg dlm keadaan janin masih fragile macam ni. jgn risau jaga makan usap2 perut 3 minggu lg g scan mesti ada...

2y ago

Sama la.. skrg dhi 10w tapi tak nampak baby lagi, kantung tu masih kosong. Tiga doktor dh scanned, tetap ckp benda yg negatif. Bkn nya nak bagi semangat dkt firstimer mummy-to-be. Setiap kali balik dri klinik or hosp, mmg rasa down sgt

sy ari tu mase 5week g klinik swasta pn dokter xnmpk pape lg.. dokter swasta xde scan yg lalu bawah.. dia sruh refer hsptl government sbb sy sakit perut mcm dicucuk2.. dokter swasta tkot sy pregnant luar rahim.. sy g jmpa pakar dkt hsptl, dokter scan bwah pn msih xnmpk kantung lg, sbb dokter kate msih awl.. sy kne warded dkt smggu duduk sptl.. 48jam skli dokter amik drh.. nk tgk result sma ada mengandung luar rahim atau x.. hmpir 3 kli dea amik drh.. kptsn mkin meningkat (kandungan dalam rahim).. bila dpt kptsn mkin meningkat, dokter try scan perut, mse tu kandungan 6mggu, br dokter sahkn sy mngandung dlm rahim.. nnt sis dh 6 7 mggu bole g scan.. sbb 5mggu trlalu awal utk nmpk kantung bby

5y ago

yup ad buat upt.. n upt sy positive.. dlm mase yg sma, keesokkn harinya perut tibe2 krem.. cm kne cucuk.. g swasta dea tkot prgnt luar rahim.. sbb mse tu kire br lg pgnt..

5w x nampak kantung lg mmg normal sis. Kadang2 org lain 10w baru nampak kantung n heartbeat. Sis sabar ya. Nanti 10w sis g scan lg InshaAllah ada kantung n heartbeat baby. 5w tu baby kecik sangat lagi. Kalau rasa sakit2 perut tu teruk sgt dan byk kali berlaku, sis cepat2 refer doctor. Pegi klinik dan bgtau apa yg sis rasa. Kadang2 sbb rahim nak mengembang tp seeloknya refer doctor. Doctor tau lah tu nanti. Kalau2 nak kena bg ubat kuat rahim ke ape. Sis jgn risau. Apa2 refer doctor.

5y ago

Tq sis..😍😍

Keadaan macam ni antara dua. Satu kemungkinan utk gugur atau satu lagi kemungkinan kandungan awak kuat sebenarnya. Mcm saya hamil bulan 2 ritu saya rasa cramp kat perut. Pastu ada keluar darah, keesokannya saya keguguran. Hamil kali ni saya ada juga rasa cramp kaylt perut tapi takde darah keluar. Alhamdulillah baby skrg dah 9 minggu. Masih berjaga2 juga sb masih peringkat awal trimister kan. Yg penting awal2 ni jangan buat kije berst ye.

5y ago

Hye..keluar drh tu maknanya spotting ke? Or drh sbb gugur lain?

normal sis..sy scan 6week bru npak kantung kosong..10weeks bru repeat scan npk janin.. cramp tu bserta sakit tak mse nk buang air,atau ade bleeding ke.sy mse dlm 14weeks cmtu cramp bwah perut,sakit smpai xblh bgn tp xde bleeding ke apa..check clinic doc kata ade kencing kotor skit..better sis check kt klinik utk lebih kpastian..sb situasi ibu mngandung berbeza2..😊

sy dlu mula2 scan 5week nmpk kantung je lg..lpstu fikir positif, tggu checkup akan dtg.. alhamdulillah, baby ade heart beat pn nmpk.. tpi nurse ade pesan, kalau rse mcm senggugut tu nk gugur..ade darah sikit je kne terus pergi hspital.. jgn lambat2 and jgn tnye dlm ni..refer doktor terus sbb setiap org lain2 pengalaman nya..

Normal sis 5 minggu tak nampak kantung. Saya dulu scan 5 minggu tak nampak apa. Scan 7 minggu pun sama. Doktor suruh datang balik scan 8 minggu, baru nampak kantung. Kadang ada orang 5 6 minggu dah nampak kantung. Tak nampak tu sebab kecik lagi. Kalau cramp teruk, cuba sis refer doktor. Selalunya cramp tak ada la teruk sangat

5y ago

8 minggu baru nampak sikit awk... Nnt lagi merbesar bBy lagi jelas nampak nye

Mcm sy hr 2,doktor kata 2 week tp sy tgk scan yg dia print dh 5 week,da kantung tp kecik lg...suh sy dtg lg 2 mggu,lps 2 sy dtg lps 2 mggu rupanya dh 8 week,siap heartbeat..pergi buka buku pink mggu lps scan 2,scan lg skali doktor kk kata dh 10 week,cpatnya baby besar..xpa jnji sihat alhmdulillah.. 😊😊

Saya masa Kali pertama scan 6w4d. Cuma nampak kantung saja. Tu pon kecik je lagi. Lepas tu semalam baru buat buku pink. Kandungan dah 9w5d. Doc scan alhamdulillah dah nampak bentuk baby dan denyut jantung dia. Sis cuma jangan stress dan jaga makan. Doa yg baik² ja. Nnt bila dah 9@10w pergi scan lagi.

😣dah kluar darah knpa x p spita... Kwn sya kluar darah dia trus g klinik, doktor cek nasib baby slmt n ibu pun ok, kali kdua kluar darah lg, trus ke spita kali kdua babt dah xda... Jd klu kluar darah cpt2 g klinik.... Semoga baby n ibu baik2 je ok... G spita cepat... #bilamak2bebel 😅