Tips keluar susu pada waktu bersalin

Assalamualaikum. Skg sy dah 38weeks plus. Bila2 jd boleh bersalin. Walhal ikutkan sakit contractions palsu dh rase. Sakit pinggang la,sakit punggung la tpi msih x berani nk g check bukaan. Ada terfikir if mase bersalin nnt susu x keluar,ape selalu ibu2 buat ye? Sy ni xnk la bgi susu fm sbb mmg dah nekad nk bf smpai 2thn. Terus bgi puting kat baby mase terus lahir even xde susu pun blh ke? Bagi baby tu hisap je lah walaupun xde susu. Atau ada solution lain?.

11 Balas

yg penting kena tau, susu bukannya keluar mencurah sejurus selepas bersalin. perut baby besar ibu jari je. jadi susu awal yg kita rasa sikit tu da cukup utk baby per feed. bila perut kecik, minum sikit cepat kenyang.. baby juga cepat lapar. sebab tu baby akan kejap2 nak menyusu. org yg tak faham, akan cakap susu takde. terus nak bagi FM. sebenarnya susu ada. keep direct feed baby. bila selalu direct feed, automatik badan kita akan produce susu ikut keperluan bayi...makin lama akan makin banyak.. kalau sekali kita direct feed pastu cakap xcukup, trus dah kurg bagi.. badan pn dpt signal kita tak perlukan susu banyak.. itu yg susu keluar sikit je tu..

Depend mama... Mcm sy, susu xd lg masa bby mula2 lahir, sua jgk nk bg bf.. Tp sbb baby kuning, brt bby bkn mkin naik, tp mkin turun... Kuning pon makin naik... Sbb baby kna kncing gn berak kerap, klu nk bg kuning turun... So klau nk df, susu kna cukup jgk, untuk pastikn yg baby kncing gn berak...mcm sy, sy campur fm.. Kehkeh, terpakse, sbb susu xd, lgpon bby kuning dkt sebulan lebih.. Ulang alik duk bwh lmpu...in shaa allah, klu niat sis nk susukn bby mcm tu, susu mesti bnyk untuk bby.. Mset kt minda, yg susu ada...xley stress2...

4y ago

InsyaAllah. terima kasih ye. 😄.

Mind set tu penting.. Merangsang sel susu juga... Sy memang slalu bnyk susu... Tngah2 mengandung niat nk menyusukan ank sampai 2tahun...ni dah 26week...susu dah mula kluar klu tertindih tido.... Payudara dah bengkak.... Elok juga sis mula minum moeder... Boleh tambah susu...adik sy bersalin pg raya haji kedua... X der susu... Sy bg moeder 1sachet je.. Terus susu bengkak...

Paling penting kena positif. Saya pun hampir give up jugak. Bila anak kena kuning. Susu pulak kurang. Dengan sakitnya anak tak pandai latch. Husband pun dh suruh bg FM. Kesian dkt kita. Kesian baby. Tp sy mmg niat sebelum bersalin lagi nak susu kan anak selagi mampu. Alhamdullilah. Masih fully bf walaupun dh start kerja. Semoga niat Puan dipermudahkan

4y ago

InsyaAllah. terima kasih ye 😄

Kalau x nampak susu pun, bagi je baby hisap. Make sure latching betul. Sbb susu awal2 tu kolestrum tu pekat sangat. Kalau tak tau nak buag marmet dan urut betul, kadang x keluar kalau picit, tapi bila baby hisap ada susu sebenarnya. Lebih cepat rangsangan susu, bagi baby hisap, lagi senang susu keluar insyaAllah.

Susu ttp ada sis cuma selalunya hari k3 baru dapat pam..utk yg 1st & hari k2 tu mmg sikit tapi pekat & tbaik utk baby...bagi jer baby trus hisap InsyaAllah baby akan kenyang..yg penting sis kena tenang & jgn stress...minum air suam secukupnya, itu milk booster tbaik🙋🏻‍♀️

4y ago

Nak tanye boleh puan ? mcm saya ni dari 2trimester sampai skg 36w .. ad susu .. nanti mase besalin nanti susu still ad kan ? ke automatic kurang

mindset tu penting mummy. jangan fikir takda susu, igt je Allah tu maha kaya. setiap org yg bersalin mesti akan ada susu. bonding mak and anak tu akan stimulate body kita produce susu. just think positive okay, insyaAllah akan ada susu ☺️

Bg je kat baby.. Suction dari baby tu akan bg galakkan utk susu keluar.. Susu ikut supply and demand... Awal2 susu ikut keperluan baby... Maksudnye baby minum sesudu kecik je...yg penting susu awal...

Boleh try tgk video ni utk rangsang susu ibu, tapi buat lepas bersalin. Kalau rangsang before bersalin boleh akibatkan contraction. https://youtu.be/taSPR7f8sYM

Just bagi je baby hisap puting tu, inn shaallah kuar nanti susu.