Sekadar Luahan

Harini baby sy dah 15 hari… waktu dia keluar mmg sy x dpt tengok and dia ditahan wad selama 5 hari. sepanjang dia ditahan wad susu sy mmg tkde keluar walaupun berurut tp start hari keenam sy cuba bgi sy susu badan walaupun susu sy keluar setitik. waktu tu sy mmg agak sedikit sedih sbb baby tk pandai latch dia tk pandai hisap puting sy…jadi dia tk dpt minum susu sy and susu sy mmg sikit waktu tu…keluar setitik setitik & kena tekan and picit baru boleh keluar jadi mak saya bagi ank sy susu formula dalam botol.. sbb nya dia melalak nak susu dan kami buntu and tknk dia lapar. Skrg alhamdulillah saya ada susu tp masih lgi tk byk..sy mampu bagi 1onz and anak sy minum lebih daripada tu kkdg smpai 2onz jadi sy terpaksa campur bgi susu saya and bgi susu formula juga. Dedua susu dalam botol sbb baby x pandai latch.. Mcmne ye sy nak susukan anak saya? Sy tknk pakai botol dah tp dia mcm bebetul tk pandai hisap puting sy and susu sy pun keluar sikit sikit…jadi kepala dia mmg langsung tknk hadap dkt nipple sy 😭 Apa yg boleh sy buat ya…sy sedih sbb baby dalam hari sy dah bagi dia susu formula 😭 sy kalau boleh mmg nak bf and bagi susu sy 100% tp smpai skrg susu sy tak meriah nd baby pun x pandai latch.. #pleasehelp #firstbaby

12 Balas

Saya bersalin anak tak kena tahan wad tp duduk 1 malam di nursery sebab bersalin swasta so baby mmg dah dijaga & disusukan. Saya inverted nipple mmg susah baby nk latch. Sebelum discharge LC dtg tunjuk nursing technique tp jadi tak jadi je cos puting tak timbul baby susah nk hisap & dah check juga baby takda tongue tie so bukan problem kt baby. Balik rumah baby melalak nk susu mcm kena pukul tp still takleh latch sampai husband keluar beli formula then susukan guna botol. Dah day 3 susu saya pun cuma keluar setitik. Tapi saya pilih utk tak stress or jgn sedih2 dulu even doctor kk push utk susu badan sbb anak kuning. Saya urut nenen, minum horlicks/milo & makan sayur/buah hari2 then bila rasa nenen dah mula berat nk bengkak saya tuam & marmet. Tp marmet pun not too effective for me sebab sikit sgt susu keluar. So saya tuam & breastpump. Baru susu keluar from 1oz both side then 2oz, 3oz. Dptlah baby minum dlm botol even tak df. At the same time saya kerap gentel puting guna jari or nipple puller & every time baby nangis nk susu saya hulur je nenen bg dia isap2 walau x masuk sgt sampai dia boring & nangis. Everytime yaa walau nipple sampai rasa sakit yakmat (jgn lupa guna nursing butter or susu sendiri). Dan akhirnya day 10 baby berjaya latch dgn sendirinya sbb hari2 ku hulur nipple time dia melalak. Tak dpt bayangkan betapa happynyaaa nyot2 dia isap & tak rasa sakit pun. And susu auto meriah. Now dah bebas tak perlu cuci botol & bpump lagi. Baby nangis je terus angkat hulur nenen. Jadi sis even dah 15 hari still not too late tau. Kita kena keep on cuba utk latch kan baby & yg penting jgn stress/sedih

5mo ago

Baby saya sama dgn sis awal2 geleng kepala sambil nangis2 merah2 muka dia. Siap ketap mulut takmo buka. Saya tetap juga sumbat sampai dia try nk isap. Saya buat time dia nangis nk susu sbb time tu dia lapar so kalau masukkan nipple mulut dia auto nk hisap. Baby saya sampai day 1-10 sis guna botol. Malam day 10 tu baru berjaya dia nyonyot sampai tertidur. Sis jgn pernah mengalah tau. Ada yg sebulan baru baby boleh df juga saya baca. Once baby dah df, susu kita mesti banyak sebab susu tu ikut demand baby. Good luck ya sis

Saya bersalin anak tak kena tahan wad tp duduk 1 malam di nursery sebab bersalin swasta so baby mmg dah dijaga & disusukan. Saya inverted nipple mmg susah baby nk latch. Sebelum discharge LC dtg tunjuk nursing technique tp jadi tak jadi je cos puting tak timbul baby susah nk hisap & dah check juga baby takda tongue tie so bukan problem kt baby. Balik rumah baby melalak nk susu mcm kena pukul tp still takleh latch sampai husband keluar beli formula then susukan guna botol. Dah day 3 susu saya pun cuma keluar setitik. Tapi saya pilih utk tak stress or jgn sedih2 dulu even doctor kk push utk susu badan sbb anak kuning. Saya urut nenen, minum horlicks/milo & makan sayur/buah hari2 then bila rasa nenen dah mula berat nk bengkak saya tuam & marmet. Tp marmet pun not too effective for me sebab sikit sgt susu keluar. So saya tuam & breastpump. Baru susu keluar from 1oz both side then 2oz, 3oz. Dptlah baby minum dlm botol even tak df. At the same time saya kerap gentel puting guna jari or nipple puller & every time baby nangis nk susu saya hulur je nenen bg dia isap2 walau x masuk sgt sampai dia boring & nangis. Everytime yaa walau nipple sampai rasa sakit yakmat (jgn lupa guna nursing butter or susu sendiri). Dan akhirnya day 10 baby berjaya latch dgn sendirinya sbb hari2 ku hulur nipple time dia melalak. Tak dpt bayangkan betapa happynyaaa nyot2 dia isap & tak rasa sakit pun. And susu auto meriah. Now dah bebas tak perlu cuci botol & bpump lagi. Baby nangis je terus angkat hulur nenen. Jadi sis even dah 15 hari still not too late tau. Kita kena keep on cuba utk latch kan baby & yg penting jgn stress.

belom terlambat utk baby directfeed sebab baby awak baru dalam hari😊. jadi awak jgn stress okay. bila awak xboleh control stress awak lg la susu badan awak akan kurang. stress ni umpama milk killer kita. 1st boleh jadi baby awak dh nipple confuse. sbb flow susu badan dan flow susu botol tak sama. 2nd susu badan mmg tak banyak masa awal2 kelahiran baby kita. 3rd mindset awak kena yakin yg susu awak ada dan cukup utk baby. apa yg awak boleh buat. next checkup baby jumpa nurse. jangan malu utk tanya. tanya nurse tentang lekapan baby awak. mcm mana baby nk lekap dgn betul. cuba awak share jadual pump awak mcm mana?

5mo ago

awak join group fb breastpump (new&prelove). boleh cuba cari yg bersesuaian bajet awak. if awak nak beli

jgn sedih mummy. Tak apa bagi susu FM sbb susu keluar sikit. Jgn putus asa, ibu teruskan usaha marmet breast sampai susu start meriah. Tips nk kasi susu meriah kalau saya: 1. Marmet (picit, urut, perah) breast secara manual. Jgn pakai breastpump. 2. Buat setiap selang 2jam sekali atau selang selepas menyusu bayi 3. banyakkan minum susu dan air masak, sblm dan selepas menyusu 4. relax, jgn stress, dgr lah music ke apa sambil menyusu. Stop baca tentang breastfeed mcm2 bikin stress. Continue je susu FM jika memerlukan tp pada masa yg sama teruskan usaha utk perbanyakkan susu badan.

First of all, awak jgn stress.. sye tw awal2 nie kte snang trigerred n stress.. myusu kn tu x smudah yg dsangka & kdg2 x jd mcm yg kte harapkn.. i know u have done ur best.. tp memg sume nye mkn mse.. u r not a fail mom klu awak bg fm.. x bdosa pun bg fm tu.. sye tw susu bdn yg terbaik tp smentare awak recover, xpe bg je fm.. smbil2 tu awak cri LC/tips2 utk meriahkn susu bdn.. baby x nak nipple mommy, bg btol pun xpe.. jgn la put a high standard.. kte buat ape yg kte mampu dlu..

Baru 15 Hari sis. Masih boleh lagi ni ajar. usaha je. sy pun 2 minggu ank Susu botol. bengkak2 Susu sy Sbb bby reject. then next minggu Tu sy paksa juga ajar siang Malam. lama2 dia latch sendiri. kalau sis punya puting takde masalah dri segi size, takde inverted nipple/ lain2, cuma baby tak pandai latch je,sbnrnya boleh lagi. Ada masa lagi. Sbb msih Dalam hari ni boleh lagi untuk ajar. usaha lagi sis ajar. mindset kne 100% positive. Susu cukup. inshaAllah boleh

mommy jgn give up. cm anak sy, umur 40 hari bru reti susu bdn. sebelum tu sy terpaksa jadi epmom. susu bdn x cukup, sy topup formula. masa tu dala anak kena sakit kuning. sedih jugalah masa tu, anak tak reti susu bdn. sampaikan kdg2 susu jadi bengkak. but now anak da ok. anak da 3bulan lebih. sy teruskan breastfeeding. mommy boleh buat. jgn stress. xpe slow2 belajar. mommy ajar anak slow2. insyallah mommy boleh.

5mo ago

cm sis kata anak baru 15 hari kan.. anak x tahu apa2 lagi.. cm sy pergi berurut lagi. minta urutkan breast sekali utk lancarkan susu. masa tu anak da 19 hari.. tukang urut kata, puting sy..puting buta.. sy x pasti bab cm ni 😅. katanya nnti anak da boleh myusu. sy cuba lagi, anak x nak myusu. hari2 mindset sy, boleh ni sy buat.. anak mesti pndai.. tp jgn stress. hari2 sy try sis.. sampailah umur anak 40 hari.. pngalaman sy as 1st mom

Sama dgn baby saya, tak pandai nak latch, tiap kali menyusu kerap terlepas dan walaupun bg awal cue pun still tak dpt latch, bila tak dpt, dia punya nangis macam kena dera😅 nurse siap cakap baby garang😅 lps discharge still ajar baby utk df, memang kena byk sabar sebab baby pun tgh nak adapt, pastu rajin buat oral stimulate nak bg dia bukak mulut besar, so akhirnya berjaya utk df.

Sis tak boleh stress, terus mencuba bagi nipple tu kat baby, baby tgah belajar lg tu baru 15 hari kan.. makan makanan yg berkhasiat, protein, sayur, buah.. Pengalaman sy susu badan bertambah banyak bila sy makan kurma ajwa sis, mungkin sis boleh cuba..

kalau rasa susu tak ikut demand anak, 3jam sekali tu dah lama tu gap.. sakit sbb corong tak kena size @ pam lama sgt satu2 sesi tu?