Tips keluar susu pada waktu bersalin

Assalamualaikum. Skg sy dah 38weeks plus. Bila2 jd boleh bersalin. Walhal ikutkan sakit contractions palsu dh rase. Sakit pinggang la,sakit punggung la tpi msih x berani nk g check bukaan. Ada terfikir if mase bersalin nnt susu x keluar,ape selalu ibu2 buat ye? Sy ni xnk la bgi susu fm sbb mmg dah nekad nk bf smpai 2thn. Terus bgi puting kat baby mase terus lahir even xde susu pun blh ke? Bagi baby tu hisap je lah walaupun xde susu. Atau ada solution lain?.

11 Balas

Depend mama... Mcm sy, susu xd lg masa bby mula2 lahir, sua jgk nk bg bf.. Tp sbb baby kuning, brt bby bkn mkin naik, tp mkin turun... Kuning pon makin naik... Sbb baby kna kncing gn berak kerap, klu nk bg kuning turun... So klau nk df, susu kna cukup jgk, untuk pastikn yg baby kncing gn berak...mcm sy, sy campur fm.. Kehkeh, terpakse, sbb susu xd, lgpon bby kuning dkt sebulan lebih.. Ulang alik duk bwh lmpu...in shaa allah, klu niat sis nk susukn bby mcm tu, susu mesti bnyk untuk bby.. Mset kt minda, yg susu ada...xley stress2...

4y ago

InsyaAllah. terima kasih ye. 😄.