Susu badan

Assalammualaikum ibu2 semua. Masa sy berpantang susu badan ada tpi sy pump sje sbb baby x pandai cari puting bdn. Ada la dlm 2minggu mcmtu sje susu badan ada pastu xde dah.. skrg baby dh 3bulan 15hari. Soalan sy, boleh ke susu badan ada balik? Sbb sy picit kat puting ada kluar sikit susu.. sy sian kat baby sy minum fm 😔 first baby.. #bantusharing #pleasehelp #1stimemom

1 Balas

boleh wak.. sbb sy pun sama mcm awak.. cuma nye cerita sy, bulan pertama baby mix susu pam & fm.. tp hari2 sy try suapkan puting kat dia.. hisap sikit2 meraung.. huhuhu.. tp sy mmg niat nak bf kan dia.. so before kasi botol, sy kasi puting dulu.. masa ni susu bdn dah drop.. sekali pam 2 oz je dpt, tu pun waktu mlm sekali, siang pun 2 oz 2 kali pam.. sbb xdpt nak pam secara consistent.. penat, dlm pantang.. alhamdulillah, genab sebulan, dia dah start mahu bf.. tp masih mix.. tp bf & fm.. susu masih sama je.. sbb mix.. start dia 3 bulan.. dia xnak langsung susu botol.. risau sgt2 sbb kencing dia sikit.. tp kuat kan jugak hati.. baby bf almost 24 hrs for 2 weeks + .. sbb susu bdn ni demand and supply, sy keep +ve dan bertahan je.. sampai melecet lah puting.. baby 4 bulan, susu sy dah cukup utk demand baby sy.. moralnya.. huhuhu.. boleh ada susu bdn, tp effort kena tinggi dan perlukan support.. suami sy selalu motivate dan tolong sy buat kerja rumah.. sy xbekerja, senang lah sikit.. kalau awak bekerja maybe susah sikit.. kalau baby still xnak puting, but nak kasi expressed milk (susu yg dipam), awak kena pam setiap sejam termasuk pada waktu mlm.. baru susu bdn naik semula.. mula2 kita pam mcm xberapa nak ada.. takpe.. pam je sampai breast kosong.. lama2 akan bertambah.. minda kena yakin dan +ve.. sy ade jugak baca, kalau 3 bulan baby x menyusu langsung, 3 bulan +- jugak take time utk ade semula susu tu.. tp kuasa Allah siapa tahu.. niat yg baik InshaAllah tuhan permudahkan..

3y ago

Mcm sama cerita kita sis.. baby meraung bila nak nyusu dia 😭 insha Allah sis.. harap2 ada susu bdn nanti.. terima kasih sis ats nasihat.. sgt berguna utk sy 😊❤️