Tips keluar susu pada waktu bersalin

Assalamualaikum. Skg sy dah 38weeks plus. Bila2 jd boleh bersalin. Walhal ikutkan sakit contractions palsu dh rase. Sakit pinggang la,sakit punggung la tpi msih x berani nk g check bukaan. Ada terfikir if mase bersalin nnt susu x keluar,ape selalu ibu2 buat ye? Sy ni xnk la bgi susu fm sbb mmg dah nekad nk bf smpai 2thn. Terus bgi puting kat baby mase terus lahir even xde susu pun blh ke? Bagi baby tu hisap je lah walaupun xde susu. Atau ada solution lain?.

11 Balas

Kalau x nampak susu pun, bagi je baby hisap. Make sure latching betul. Sbb susu awal2 tu kolestrum tu pekat sangat. Kalau tak tau nak buag marmet dan urut betul, kadang x keluar kalau picit, tapi bila baby hisap ada susu sebenarnya. Lebih cepat rangsangan susu, bagi baby hisap, lagi senang susu keluar insyaAllah.