puasa

Assalamualaikum semua. Sy nak tanya. Skrg ni sy pregnant 17w. Tak lama lg kan kita nk puasa. Sy ada gastrik. Skrg pun dh boleh kata hari2 sakit. Lambat makan dah sakit. Kerap sgt rasa lapar ni. Sy terfikir mcm mana nk puasa mcm ni. Soalan sy. Sy ni boleh puasa ke x? Hmm mak mertua sy suruh puasa je mcm biasa. Sy risauu baby. Tq semua.

11 Balas

Sy pn ada gastrik dan lately ni sy kerap kena gastrik lepas preknan ank kedua..smlm saja2 borak dgn suami mcm manala nk puasa nti perut ni cmni..suami terus ckp xpayah puasalah takut memudaratkan mama n baby..btw sy akn cuba puasa dlu tp klu perut ni rsa xselesa sy akn makan..dlu masa preknan ank pertama, sebulan sy berpuasa tanpa sakit..alhamdulillah..now nk tgok dlu cmne..😊

Awk boleh cuba puasa dulu. Kalau tak larat baru buka. Sepanjang pregnant masa sahur sy akan makan oat 3 sudu. Kurma 2 biji, then makan nasi. Air kosong 3 gelas. Air manis segelas. Kalau rasa masih lapar esoknya tambah oat je. Jangan makan nasi banyak. Kurma wajib amik. Mula² akan rasa pedih perut juga. Masuk hari ke 7 dah rasa biasa. Bolehlaa puasa penuh.

Sy baru 5 minggu, berkira2 juga utk bpuasa ramadhan nanti sbb mentua sy ckp xelok puasa utk baby masa 1st trimester ni, mak sy pula ckp bole berpuasa, mkn byk2 masa sahur. Jgn lupa kurma. Cuba dulu puasa, kalau tak bole tahan sgt sis bole berbuka nanti.

Hritu nurse ada bagitau..masa trimester 1-2 ni baby msh memerlukan nutrien sgt2..kalau blh takyah puasa..blh ganti puasa nanti..tapi kalau mampu berpuasa, blh puasa tapi selang hari sbb bby msh perlukan mknan berkhasiat

Bkn gastrik je, ibu yg ada gdm pn xdigalakkan puasa. Mcm sy gdm doc dh pesan awal2 kalo nk puasa blh, tpi kalo rasa nak pitam, badan bpeluh2 mcm xtntu arah, terus buka. Doc tkut hypo. Sy skrg pregnant 6bulan.

nak cube dulu puasa pon boleh.. ase2 baby okeh boleh teruskan.. tp kalau baby xokeh jgn teruskan.. kite boleh ganti puasa tu nanti2.. yg penting keadaan baby kite.. jgn dera die semata2 kite nak puasa penuh..

Islam itu mudah..baca artikel kat fb doktor Imelda Bachin..jika memudaratkan bayi better jangan puasa tambah memudaratkan ibu juga..puasa boleh diganti ataupun membayar fidyah..🌸

Try puasa. Klau larat puasa. X lrt x perlu puasa. Nnti ganti la blik puasa

Puasa dulu.xlarat berbuka la kamu. Atleast kamu dah mencuba.

Sy 24w pn gstrik..dri sblm preggy lg..xtw mmpu x nk posa ni